Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska zadržava zabranu dolaska za njemačke poslanike u bazu Indžirlik


Ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel (L) sa domiaćinom Mevlutom Cavusoglom na press konferenciji in Ankara, 5. juna 2017.

Turska je saopštila da će zadržati zabranu za posjete njemačkih političara u avio bazu Indžirlik, koja je centar spora između dvije NATO članice, od kada je Ankara prošlog mjeseca blokirala posjetu njemačkih poslanika.

"U ovom trenutku posjeta NATO bazi u Konji je moguća, ali ne i bazi Indžirlik" rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na press konferenciji u Ankari u ponedjeljak sa njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom.

Gabriel je rekao da Njemačka nema drugog izbora već da počne sa povlačenjem svojih trupa iz baze Indžirlik.

"Turska je jasno stavila do zanja da zbog svojih unutašnjih političkih razloga ne može odobriti posjetu njemačkih političara" rekao je Gabriel novinarima, uz poruku "u ovakvoj situaciji mi moramo prebaciti njemačke vojnike iz Indžirlika".

Njemačka ima najmanje 250 pripadnika vojnog personala u bazi Indžirlik na jugu Turske, kao dio međunarodne koalicije koju predvode SAD u borbi protiv ekstremističke grupe "Islamske države" (IDIL).

Turske je ljuta na odluku vlasti Njemačke da odobre azil turskim vojnicima optuženim za učešće u neuspješnom pokušaju puča prošlog ljeta, i zbog toga je blokirala zahtjev njemačkih parlamentarca da posjete bazu Indžirlik u maju.

Odnosi između dvije zemlje drastično su pogoršani nakon referenduma održanog 16. aprila, na kojem je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio gotovo neogranične predsjedničke ovlasti.

XS
SM
MD
LG