Dostupni linkovi

Susret u Sloveniji: Evropa mora ostati posvećena Balkanu, širenje EU primat


Lideri Zapadnog Balkana na sastanku "Brdo-Brijuni" procesa, Slovenija, 3. juni 2017.

U Sloveniji na Brdu kod Kranja održan je susret lidera "Brdo-Brijuni" procesa koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija radi jačanja saradnje i povjerenja, te ubrzavanja približavanja zemalja regiona Evropskoj uniji (EU).

Na sastanku su učestovali, između ostalih, predsjednik Slovenije Borut Pahor, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prvi čovjek Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Kosova Hašim Tači, čelnik Crne Gore Filip Vujanović, kao i predsjednik Albanije Bujar Nišani.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, počasni gost sastanka, rekao je da Evropa mora ostati posvećena Zapadnom Balkanu uprkos problemima koji uključuju obnavljanje napetosti proisteklih iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

U zajedničkoj izjavi se poziva na nastavak integracija u EU, intenziviranje dijaloga i uzdržavanje od "nacionalističke i zapaljive retorike".

Njemački predsjednik je rekao da je rasprava u subotu pokazala da "prošlost nije potpuno prevaziđena".

Steinmeier je upozorio da će sve što se desi u regionu uticati na cijelu Evropu i dodao da "konflikt nije zaboravljen i da nasilje u regionu nije zaboravljeno".

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila da je važno da prostor Jugoistočne Evrope bude stalno na agendi Evropske unije i da se konsoliduje unutar EU, dodajući i da ne voli termin Zapadni Balkan, jer "getoizira" to područje.

"Ponoviću da ne volim da se ovih šest država koje još nisu u EU ili NATO-u zove Zapadni Balkan iz više razloga. Taj termin getoizira područje koje stagnira u oblasti evroatlantskih integracija. Negativne konotacije Balkana utiču i na psihološko okruženje oko proširenja EU. Ovo je dio Evrope koji treba konsolidovati unutar EU", istakla je Grabar-Kitarović.

Ona je ocijenila i da "Brdo-Brijuni proces" održava "momentum" i da je jedan od načina da se izazove pažnja NATO-a i drugih na ovaj dio Evrope, na izazove sa kojima se region susreće, a oni nisu mali, prenosi Srna.

"Nemojmo se zavaravati da ako sada imamo stanje mira i stabilnosti, da se neka pitanja ne mogu razbuktati u šire probleme i zato o tome treba razgovarati sada", rekla je hrvatska predsjednica na konferenciji poslije sastanka.

Ona smatra i da se trenutno prostor Jugoistočne Evrope nalazi u "vakuumu".

Potpredsjednici vlada i ministri vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske, Karel Erjavec i Davor Ivo Stier, bili su domaćini sastanka ministara vanjskih poslova zemalja-učesnica "Procesa Brdo-Brijuni".

Na sastanku su učestvovali ministri ili njihovi zamjenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, kao i posebni predstavnici ministara Francuske i Italije.

Susret ministara je bio prilika da države regiona potvrde privrženost evropskom putu i reformskim procesima.

Rasprava ministara je bila koncentrisana na značaj uključenja razmišljanja o širenju EU u rasprave o budućnosti EU, navodi se u saopštenju skupa.

Učesnici sastanka su se složili da proces širenja predstavlja najbolji mogući put ka reformskom napretku, osiguranju vladavine prava i trajnog ekonomskog razvoja i stabilnosti čitavog regiona.

Izvor: Agencije
XS
SM
MD
LG