Dostupni linkovi

UNESCO ozbiljno zabrinut zbog odumiranja Velikog koralnog grebena


Veliki koraljni greben trpi "najgore zabilježeno izbjeljivanje"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Mart, 2016.

Organizacija Ujedinjenih nacija (UN) za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) izrazila je danas "ozbiljnu zabrinutost" zbog odumiranja korala Velikog koralnog grebena i pozvala Vladu Australije da unapredi kvalitet morske vode u tom regionu.

UNESCO je naveo u nacrtu izvještaja Komitetu za zaštitu svjetske kulturne baštine da "klimatske promjene ostaju najznačajnija prijetnja budućnosti koralnog prostranstva od 2.300 kilometara".

"Preporučeno je da taj komitet izrazi ozbiljnu zabrinutost zbog 'izbjeljivanja' korala i odumiranja do kojeg je došlo tokom prethodna dva ljeta na južnoj hemisferi", piše u izvještaju.

UNESCO je takođe kritikovao Australiju, navodeći da je "napredak ka postizanju dobrog kvaliteta vode bio spor".

Istraživanje o odumiranju korala objavljeno u naučnom časopisu Nature pokazalo je da je 91 posto koralnog grebena "izblijedeo" barem jednom tokom tri perioda bijeljenja korala u posljednje dvije decenije, a da se najveće propadanje dogodilo 2016.

Australijske vlasti saopštile su u maju da je čak polovina od 344.000 kilometara korala možda propalo u procesu odumiranja korala zbog čega greben gubi boju.

"Ključno je za koralne grebene širom svijeta, uključujući Veliki koralni greben, da međunarodni napori u cilju smanjenja emisije gasova s efektom staklene bašte budu efikasni", navedeno je u zajedničkom saopštenju australijske ministarke spoljnih poslova Julie Bishop i ministra za zaštitu životne sredine Josha Frydenberga.

U aprilu je objavljeno istraživanje naučnika koje je pokazalo da su u višegodišnjem propadanju korala zbog povećanja temperature i kiselosti morske vode, oštećene dvije trećine australijskog Velikog koralnog grebena.

XS
SM
MD
LG