Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Engel osudio Srbiju što nije dopustila ulazak Jahjagi


Eliot Engel

Član odbora za vanjske poslove u američkom Kongresu Eliot Engel osudio je potez vlasti Srbije da onemoguće bivšoj predsjednici Kosova Atifete Jahjaga da uđe u Srbiju.

Jahjaga je trabala gostovati na festivala "Mirdita, dobar dan", četvrtog po redu godišnjeg predstavljanja kulturne i umjetničke scene Kosova u Beogradu i da govori na promociji knjige o slučajevima silovanih žena na Kosovu tokom posljednjeg rata.

Eliot Engel je o ovome upoznao visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicu Mogherini, navodeći da će nespremnost Srbije da se uoči sa ratnim zločinima u prošlosti usporiti njen put ka članstvu u EU.

"Za balkansku zemlju poput Srbije, izbjegavanje da se razgovara i neprihvatanje odgovornosti za ratne zločine je veliki problem. Ako se o ovome ne govori, to može dovesti do ponavljanja istih prošlih ponašanja. Iskreno, Beograd jednostavno nije spreman da se pridruži zajednici demokracija Europske unije, ako u cijelosti ne prihvati svoju prošlost i ako ne pokazuje odgovornost za ratne zločine", napisao je Eliot Engel.

XS
SM
MD
LG