Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH raspisala potjernicu za Davorom Mandićem


Ilustrativna fotografija

Bosanskohercegovačko pravosuđe raspisalo je potjernicu za Davorom Mandićem, pravosnažno osuđenim na šest godina zatvora zbog organizovanog kriminala i pranja novca, jer se nije javio radi izdržavanja kazne.

Mandić je tako postao treća osoba za kojom je, nakon pravosnažne presude, raspisana potjernica, a koja je prethodno bila optužena.

Nije poznato kada je Mandić postao nedostupan organima gonjenja, a Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo mu je drugostepenu presudu u septembru prošle godine, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

Ranije su potjernice raspisane za pravosnažno osuđenim Vasom Ljubibratićem, koji je u Sudu BiH zbog organizovanog kriminala dobio zatvorsku kaznu od 15 godina, te za Slobodankom Tošić, koja je osuđena na dvije godine i koja je postala nedostupna nakon što je dobila uputni akt.

Osim pravosnažno osuđenih, potjernice su raspisane i za Anesom Kurbegovićem, nepravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora, koji se nije pojavio na izricanju presude, kao i za Davorom Elezom čiji je predmet pred sami kraj procesa odvojen u odnosu na ostale optužene.

Prvostepenom presudom iz septembra prošle godine, trinaestorica optuženih iz predmeta 'Lutka' osuđeni su na više od 100 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, nekoliko ubistava, pokušaja ubistva, te, između ostalog, više pljački.

XS
SM
MD
LG