Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki gradovi i kompanije kritikuju Trampovu odluku o klimi


Elon Musk, čelnik Tesla Inc., kritikuje odluku Donalda Trampa o povlačenju iz Pariskog sporazuma

Konferencija američkih gradonačelnika izrazila je odlučno neslaganje sa odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da povuče zemlju iz Pariskog sporazuma o sprečavanju klimatskih promena, prenosi Asošijeted pres.

Gradonačelnik Nju Orleansa Mič Landrieu, potpredsednik ove Konferencije, kazao je da je odustajanje SAD od sporazuma “kratkovido”,nazivajući klimatske promene opasnoom pretnjom po priobalne zajednice, poput njegove, kao i za Ameriku i svet u celini.

I gradonačelnik Chicaga kritikovao je Trampovu odluku.

"Povlačenje iz Pariskog sporazuma je kratkovido, a klimatske promene ne čini ništa manje stvarnim. Čikago neće izbeći odgovornost da deluje", rekao je gradonačelnik Čikaga RamEmanuel.

Pronalazač i preduzetnik Elon Musk kazao je da će nakon Trampovog poteza održati obećanje o okončanju svog učešća u dva predsednička saveta

“Klimatske promene su stvarne. Povlačenje iz Pariskog sporazuma nije dobro za Ameriku niti za svet”, napisao je na Tviteru Musk, koji se nalazi na čelu proizvođača električnih automobila Tesla Inc.

U međuvremenu, Dženeral Motors, najveći američki proizvođač automobila, saopštio je da ostaje posvećen “stvaranju boljeg (životnog) okruženja). U ovoj kompaniji naglašavaju razvoj električnog vozila Chevrolet Bolt.

Akciji se pridružio i Bil Ford, predsedavajući Ford Motor Co.”Smatramo da su klimatske promene stvarne, i ostajemo duboko privrđeni smanjenju emisije gasova u našim automobilima i fabrikama”.

Mit Romni, republikanski kandidat za predsednika 2012. rekao je da je u pitanju i "status Amerike kao svetskog lidera".

Osim SAD, izvan Pariskog sporazuma ostaju samo još Sirija i Nikaragva.

Povlačenjem iz protokola za borbu protiv klimatskih promena, Donald Tramp je poslao nedvosmislenu poruku svetu: “Amerika na prvom mestu”, može da znači “Amerika sama”, ocenjuje Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG