Dostupni linkovi

Evropski lideri: Nema novih pregovora o klimatskom sporazumu


Emanuel Makron preneo Donaldu Trampu nezadovoljstvo EU
Emanuel Makron preneo Donaldu Trampu nezadovoljstvo EU

Čelnici Italije, Francuske i Nemačke odbacili su u četvrtak veče u zajedničkom saopštenju ideju predsednika SAD Donalda Trampa o revidiranju Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena. Oni su izrazili žaljenje zbog njegove odluke o povlačenju iz ovog protokola, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da je francuski predsednik Emanuel Makron istu poruku preneo Trampu "u direktnoj razmeni mišljenja" tokom večerašnjeg petominutnog telefonskog razgovora.

"Smatramo da je zamah koji je stvoren u Parizu u decembru 2015. nepovratan i čvrsto smo uvereni da o ovom sporazumu ne može ponovo da se pregovara, pošto je to ključno sredstvo za našu planetu, društva i privrede", piše u zajedničkom saopštenju koje su, pored Makrona, potpisali i italijanski premijer Paolo Đentiloni i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Makron je u govoru iz Jelisejske palate na engleskom jeziku, što je bez presedana za francuskog predsednika kada se obraća na domaćoj sceni, ukazao da je Trampova odluka “pogrešna i za SAD i našu planetu”.

“Gde god da živimo, ko go da smo, svi delimo istu odgovornost: da učinimo našu planet ponovo velikom”, poručio je Makron, prenosi Asošijeted pres.

Đentiloni je u poruci na Tviteru pozvao svet da ne odustane.

"Ne smemo se povući... Italija se obavezala da smanji emisiju gasova i orijentiše na obnovljive izvore energije, na održivi razvoj".

Lideri ove tri države su pozvali sve svoje saveznike da ubrzaju napore u borbi protiv klimatskih promena, dodajući da će učiniti više kako bi pomogli zemljama u razvoju da se prilagode tim promenama.

Komesar EU za pitanja klimatskih promena Migel Arijas Kanete saopštio je da je Trampov potez “tužan dan po globalnu zajednicu”, dodajući da evropski blok “duboko žali zbog jednostranog poteza američke administracije”.

On je istovremeno obećao da će EU “nastaviti globalno liderstvo u borbi protiv klimatskih promena" te da će nastojati da uspostavi nova savezništva počev od najvećih ekonomija do najugroženijih ostrvskih država, kao i američkim kompanijama i pojedincima koji podržavaju Pariski sporazum.

"Pariski sporazum će opstati. Svet može da nastavi da računa na Evropu kada je u pitanju globalno liderstvo u borbi protiv klimatskih promena”, poručio je Kanete.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš okarakterisao je odluku Trampove administracije kao “veliko razočaranje” dodajući da je “bilo od presudne važnosti da SAD ostanu lider u ekološkim pitanjima”.

Kina i Rusija su saopštile da će se pridržavati sporazuma.

En Hidalgo, gradonačelnica Pariza, gradu u kome postignut sporazum 2015., istakla je da je Trumpova odluka "greška koja će imati dramatične posledice".

"Bez obzira na odluku predsednika Trumpa veliki gradovi sveta, pre svega 12 velikih američkih gradova, ostaju posvećeni primeni Pariskog sporazuma”, istakla je Hidalgo.

Gradonačelnik najvećeg australijskog grada Sidneja Klover Mur, upozorio je da otkucava časovnik za planet.

Bivši predsednik Meksika Visent Foks je napisao na Tviteru da je Tramp “objavio rat samoj planeti”.

XS
SM
MD
LG