Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mitić: Jahjaga voljna da dođe u Beograd, radimo na tome


Atifete Jahjaga

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić izjavila je da je bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga "veoma voljna da dođe u Beograd", a da to što danas nije stigla tumači kao zabranu dolaska od strane vlasti Srbije.

"Predsednica čeka na okončanje procedura koje još uvek nisu završene", izjavila je za RSE njena savetnica za medije, Gresa Kraja.

Jahjaga je odbila danas da dođe u Beograd i prisustvuje festivalu "Miredita, dobar dan", pošto joj vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje, saznaje agencija Beta iz diplomatskih izvora.

"Jahjaga je veoma voljna da dođe u Beograd i došlo je do onog što mi čitamo kao zabranu dolasaka i radimo na tome da ona dođe", rekla je Mitićeva.

Ona je napomenula da organizatori festivala i dalje rade na dolasku Jahjage i da "još uvek postoji mogućnost da dođe".

"Još uvek postoji mogućnost da dođe a više informacija o tome imaćemo sutra ujutro", rekla je Mitićeva.

Ona je najavila i mogućnos da predstavljanje Jahjagine knjige bude pomereno za neki drugi dan trajanja festivala.

Jahjaga je danas trebalo da doputuje u Beograd kako bi učestvovala na festivalu "Miredita, dobar dan" i da prisustvuje predstavljanju knjige "Želim da me čuju - Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu".

Ta knjiga je trebala da bude predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Tokom svog mandata, Jahjaga je pokrenula nacionalnu kampanju za podizanje svesti društva o ženama žrtvama silovanja, zlostavljanja i mučenja tokom rata.

Inače, otvaranje festivala "Mirëdita, dobar dan!" u beogradskom Domu omladine u sredu uveče proteklo je uz upad oko 20 članova Srpskog sabora Zavetnici koji su pevali tradicionalne pesme sa Kosova. Oni su upali tokom izvođenja performansa "Revolt protiv nasilja" Fitore Beriše i pevali pesmu "Oj Kosovo, Kosovo".

Kako je za RSE rekla direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić, aplauz učesnika festivala je nadglasao njihovu pesmu tako da su se pokupili i izašli.

Festival zajednički organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine.

Festival podržavaju fondacija braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, Ambasada Švajcarske u Prištini, Ministarstvo kulture Kosova i Dom omladine Beograd.

XS
SM
MD
LG