Dostupni linkovi

Predsednik Makedonije primio nove članove Vlade


Ivanov primio članove nove Vlade Makedonije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Ivanov primio članove nove Vlade Makedonije

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov danas je primio novog premijera Zorana Zaeva i sve ministre u Vladi, a u toku dana su obavljene primopredaje dužnosti između starih i novih članova kabineta.

Odmah nakon izglasavanja nove vlade, njen prvi čovek Zaev je naglasio da će najozbiljnije reforme biti u pravosuđu, zato što taj sektor, kao što je rekao, ne valja, zbog mnogo faktora i slabosti sistema.

„Jedna od stvari zbog koje nam ne valja pravosuđe je Državni javni tužilac. Ja se nadam da možemo početi reforma i pozivam tužioca Marka Zvrlevskog da podnese ostavku. Još prvog dana očekujem njegovu ostavku“, poručio je Zaev.

Naglasio je da razume da je veoma teško da se sa vlasti ide u opoziciju, a naročito ako protiv njega ima ozbiljne optužbe o zloupotrebi vlasti, dodajući da će raditi pošteno i posvećeno.

„Ja ću insistirati na pravdi za sve, na pravnom sistemu i zakonima koji će važiti jednako za sve. Svi za koje postoji dokaz trebaju odgovarati“, kazao je Zaev.

Inače, poslanici u parlamentu su nekoliko minuta pre ponoći izglasali poverenje novoj vladi, koja je sastavljena od 26 članova. Za predlog Zaeva je glasalo 62 poslanika, 44 je bilo protiv, a petoro su bili uzdržani.

Najviše ministara, 17, ima Socijaldemokratski savez i njegova koalicija, šest ministarskih mesta je dobila Demokratska unija za integraciju Alija Ahmetija, a Alijansa Albanaca ima dvojicu ministara. Ministar spoljnih poslova je Nikola Dimitrov, raniji ambasador u Vašingtonu, unutrašnje poslove preuzima Oliver Spasovski, koji je na toj funkciji bio i u tehničkoj vladi pre izbora, a ministarka odbrane je Radmila Sekerinska, najbliža saradnica Zaeva.

XS
SM
MD
LG