Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicioni protest kao odgovor na Vučićevu inauguraciju


Predvođeni dobošarima i transparentom na kome piše "Ujedinjeni protiv diktature", učesnici protesta protiv "autokratskog režima Aleksandra Vučića" danas su protestovali ulicama Beograda.

Saobraćaj na Terazijama bio je zatvoren a učesnici šetnje su nosili transparente na kojima piše "Car je go", "Aleka za maršala", "Sloboda medijima", "Narod ne zaboravlja", "Ujedinjeni protiv diktature", kao i zastave Srbije i Pokreta slobodnih građana.


Među okupljenima bili su i predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, lideri pokreta Dosta je bilo i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić, kandidat na izborima za predsednika Srbije Vuk Jeremić, lider Pokreta za zdravu Srbiju Milan Stamatović, bivša predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić, kao i brojni poslanici Demokratske stranke (DS).

Kako su novinarima uoči početka skupa kazali Saša Janković i Boris Tadić, današnje okupljanje na Trgu Republike predstavlja protest protiv "nedemokratskog i autokratskog režima".

"Danas smo videli navodnu inauguraciju koja nije pokazala ništa novo osim da je car promenio odelo. U Srbiji postoje dva puta, jedan u kome društvo vode Vučić i njegov SNS (Srpska napredna stranka) a to je put diktature i uništavanja slobode, a drugi je put slobode i demokratije za koji se zalažu ljudi koji su danas okupljeni na Trgu Republike", kazao je Janković.

Lider SDS-a i bivši predsednik Srbije Boris Tadić kazao je da mu je "čast" što je sa građanima i opozicionim liderima na Trgu Republike i ocenio da je "došlo vreme da se opozicija u Srbiji ujedini".

"Izbori za Beograd bi mogli biti prilika za ujedinjenje opozicije, št bi mogla biti prva pretpostavka kraja autokratskog režima Aleksandra Vučića", kazao je Tadić koji je poput Jankovića, izrazio očekivanje da će danas iskazano jedinstvo opozicije, biti građeno i u narednom periodu.

Uoči protesnog skupa, iz opoziconih stranaka su pozvali građane da se mirno "suprotstave političkom nasilju kojim Vučićev režim već pet godina unazađuje Srbiju i urušava osnovne temelje demokratije u državi".

Protest su podržali i predstavnici Hrvatskog građanskog saveza, Šumadijske regije, Mađarskog pokreta, Novog Pokreta iz Novog Pazara i udruženja Protiv diktature.

Vučić je ranije danas i zvanično preuzeo dužnost predsednika Srbija.

Janković je u ponedeljak rekao Beti da će se, kada Vučić bude položio zakletvu za predsednika Srbije, desiti "poslednji čin uvođenja diktature i otimanja države Srbije" i pozvao građane da se okupe na Trgu Republike.

XS
SM
MD
LG