Dostupni linkovi

Crna lista Rusije: Marković, Brajović i Đukanović nepoželjni


Ilustracija

Premijer Crne Gore Duško Marković, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, između ostalih, nalaze se na crnoj listi Kremlja crnogorskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, saznaje Pobjeda iz više diplomatskih izvora.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova je najavljeno da će biti poslata zamolnica ruskom ministarstvu da im se dostavi spisak nepoželjnih osoba kako bi se izbjegla situacija koja se desila poslaniku Miodragu Vukoviću.

Međutim, prema informacijama Pobjede, Moskva nema obavezu, a ni namjeru, da objelodanjuje listu nepoželjnih osoba iz Crne Gore.

Izvor Pobjede blizak ruskoj diplomatiji tvrdi da su na crnoj listi svi članovi Vlade, poslanici crnogorskog parlamenta, njih 46 koji su glasali za Protokol o pristupanju NATO, kao i direktori većih državnih kompanija.

Spisak sadrži imena najmanje 70 lica i zvanična Moskva će se striktno pridržavati ,,crne liste“ na aerodromskim pasoškim kontrolama. Čak su provjeravani i poslanici Demokratskog fronta na svojim putovanjima – rekao je izvor Pobjede.

Dnevni list Dan objavio je u jučerašnjom izdanju da su na crnoj listi i članovi Predsjedništva DPS-a, njih 14, što znači i premijer Duško Marković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Informacija ,,Dana“ potvrđena je i Pobjedi iz diplomatskih izvora.

Osim čelnika i brojnih funkcionera DPS-a, na crnoj listi su i poslanici Socijaldemokratske partije predvođeni Rankom Krivokapićem, bez obzira na to što bojkotuju parlament.

Rusija je saopštila da je to odgovor na crnogorske sankcije uvedene Rusiji. Sankcije Evropske unije, koje je podržala Crna Gora, uvedene su 2014. godine nakon ruske agresije na Ukrajinu i odnose se na zabranu putovanja i zamrzavanja imovine 149 funkcionera Rusije i Ukrajine sa Krima. Sankcije su potom proširene u nekoliko krugova preko odluka Evropskog savjeta.

XS
SM
MD
LG