Dostupni linkovi

Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije


Aleksandar Vučić nakon preuzimanja dužnosti predsednika Srbije od svog prethodnika Tomislava Nikolića
Aleksandar Vučić nakon preuzimanja dužnosti predsednika Srbije od svog prethodnika Tomislava Nikolića

Dosta smo se sahranjivali po Balkanu, vreme je da se rađamo, rekao je Aleksandar Vučić nakon preuzimanja dužnosti predsednika Srbije pred poslanicima u Skupštini.


Predsednik Srbije je naglasio da će čuvati integritet Srbije, ali da će uvek prihvatati razgovore sa kosovskim Albancima „jer time štitimo naše Srbe i time čuvamo i branimo mir“.

„Hoću da otvorimo unutrašnji dijalog po pitanju Kosova i Metohija, uz sve naše razlike, bez predrasuda, a poštujući Ustav naše zemlje. Moramo da budemo otvoreni, da se oslobodimo mitskog pristupa, ali I olakog davanja onoga na šta imamo svako pravo. Naš unutrašnji dijalog, po tom pitanju, možda je I važniji od onog kojeg treba da vodimo sa Albancima“, rekao je Vučić.

"Želimo da popravljamo odnose sa Hrvatskom, hoćemo dalje da unapređujemo saradnju i sa BiH, Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom, ali i Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom", poručio je.

Naglasio je da želi da bude uz srpski narod u okruženju, da uvek bude uz Republiku Srpsku, ali i uz Srbe u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Rumuniji ne ugrožvajući integritet tih zemalja.

Vučić polaže zakletvu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Govoreći o spoljnoj politici, naglasio je da je Srbija tvrdoglavo gradila i čuvala odnose sa ruskim narodom i njegovim rukovodstvom i da će tu politiku Srbija slediti i u budućnosti.

„Uspeli smo da izgradimo srdačne veoma tople prijateljske odnose sa Narodnom Republikom Kinom. Pomogli su nam preuzimanjem smederevske železare, ali učešćem u brojnim infrastrukturnim i projektima iz oblasti energetike i rudarstva“, rekao je novi predsednik Srbije.

Novi predsednik rekao je da još mnogo truda mora da se uloži u strateško popravljanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prethodno je zahvalio njegovom prethodniku Tomislavu Nikoliću jer je podržao mere Vlade na oporavku Srbije, ali i svim drugim predsednicima republike koji su dali doprinos napretku zemlje.

"Koliko god sam se za to pripremao, ipak ne mogu da objasnim i strah i nadu koje osećam preuzimajući ovu obavezu. Nemam sumnju u to šta mi je činiti za Srbiju i njene građane", rekao je novi predsednik Srbije u obraćanju poslanicima u Skupštini.

Aleksandar Vučić nakon polaganja zakletve
Aleksandar Vučić nakon polaganja zakletve

"Moja obaveza i dužnost je da vodim u budućnost ovu zemlju sa svima vama. Boriću se za zajedništvo svakog dana. Podeljena Srbija ne može da stigne nigde. Mir i stabilnost su srž mog budućeg političkog delovanja", poručio je Vučić.

Naglasio je da Srbija mora da razgovara sa svima, ali i da jača sopstvene odbrambene kapacitete.

„Ne želimo da ulazimo u vojne alijanse i paktove i učestvujemo u akcijama protiv nekih drugih naroda i država, kao što su neki od njih učestvovali u agresiji na našu Srbiju.

Politika vojne neutralnosti biće politika koju ću da štitim, ali i saradnja sa svima čiji deo ne želimo da budemo, ali imamo obavezu da gradimo drugačije i bolje odnose“, rekao je Vučić.

Vučić je pre govora položio zakletvu u Skupštini Srbije.

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih gradjana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nakon polaganja zakletve intonirana je himna "Bože pravde".

Polaganju zakletve prisustvovali su Tomislav Nikolić, pojedini članovi Vučićeve porodice, članovi Vlade, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predsednik i premijerka Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predstavnici diplomatskog kora. U parlamentu su i patrijarh Irinej, beogradski nadbiskup Stanslav Hočevar, beogradski muftija Mustafa Jusufuspahić.

Protest opozicije u Skupštini Srbije
Protest opozicije u Skupštini Srbije

Nekoliko hiljada ljudi, pristalica Srpske napredne stranke (SNS), okupilo se ispred Doma Narodne skupštine Srbije. Došlo je do koškanja između Vučićevih pristalica i nekoliko desetina učesnika protesta "Protiv diktature" u prolazu na Terazijama. Nakon što ih je policija razdvojila, učesnicima protesta "Protiv diktature" nije dozvolila prolaz do parlamenta, pa su nastavili protest na Trg republike, sa transparentima “Odlazi mali Slobo” i “Za vladavinu prava i pravde”.

Srpska napredna stranka saopštila je da su na više mesta u Beogradu napadnute njene pristalice.

Kako je saopšteno, "kontramitingaši, okupljeni oko apsolutnih gubitnika na proteklim izborima, danas su fizički napadali simpatizere SNS-a na više lokacija, a u blizini Brankovog mosta i u podzemnom prolazu kod Terazijske česme".

Dodaje se da je intervenisala policija.

Vučićeve pristalice ispred Skupštine Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Ubrzo nakon polaganja zakletve učesnici skupova su počeli da se razilaze.

Novinaru i snimatelju Radija Slobodna Evropa nije omogućen ulaz u skupštinsku salu gde je Vučić polagao zakletvu, ostao je u holu uz objašnjenje da ima previše novinarskih ekipa i da nema dovoljno mesta za sve. Još nekoliko akreditovanih medija ostalo je van sale Skupštine Srbije, među kojima su N1 i Al Džazira. Zakletvu su pratile televizije sa nacionalnom frekvencijom, domaći dnevni listovi i agencije, te Rojters.

Napadnuti novinari tokom skupova

Novinarku "Danasa" Lidiju Valtner napali su pripadnici policije u civilu i aktivisti Srpske napredne stranke tokom tokom današnjih skupova u Beogradu povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije, objavio je list "Danas". U MUP-u međutim odbacuju navode "da policija na današnjem skupu u centru Beograda nije preduzela odgovarajuće mere kao i da je napala jednu novinarku".

Novinarka Valtner je uzimajući izjavu od jednog starijeg gospodina, kojeg su prethodno policajci udaljili sa skupa SNS-a kod Skupštine jer je nosio tranparent protiv vlasti, bila prisutna kada su pripadnici obezbeđenja skupa naprednjaka fizički nasrnuli na demonstranta Protiv diktature, objavljeno je na sajtu "Danasa".

Kada je pokušala telefonom da snimi taj nasrtaj, jedan iz obezbeđenja skupa, koji joj je prethodno već pretio da će joj baciti telefon da ne bi snimala, prišao joj je i hteo da otme telefon. Ona je to pokušala da spreči kada joj je prišao jedan od aktivista SNS i podigao sa zemlje, vukući i gurajući sve do Pionirskog parka. Tamo ju je spustio na zemlju a isti slučaj dogodio se i učesniku Protiv diktature, kojeg je sve vreme vikao: "Davite me, davite me, nisam nista skrivio!", piše "Danas".

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je fizički nasrtaj na novinarku lista „Danas“ i zatražilo od nadležnih da pronađu i kazne odgovorne.

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog neadekvatnog ponašanja policije koja, kako je navedeno, ne samo da nije obezbedila uslove za nesmetan rad novinarskih ekipa već su njeni pripadnici i sami učestvovali u sprečavanju novinara da izveštavaju o događaju od najvišeg javnog interesa.

Portal Insajder je objavio da su novinari i fotograf VICE i Insajdera koji su hteli da fotografišu „grupu krupnih momaka koji su pravili incidente ispred Skupštine Srbije napadnuti verbalno uz pretnje“.

Na konstataciju novinara da rade svoj posao i da će pozvati policiju, rečeno im je da „im policija ne može pomoći“.

Insajder navodi da ih je policija kada su im se požali da se ne osećaju bezbedno uputila da se okolnim putem vrate na skup pristalica Aleksandra Vučića ispred Doma Narodne skupštine ako žele.

Agencije javljaju da se incident dogodio i u podzemnom prolazu na Terazijama, kada su se pristalice Aleksandra Vučića sukobile sa njegovim protivnicima i kada je desetak muškaraca napravilo kordon na izlazu.

Navodi se da su na pitanje novinara odakle su i koga predstavljaju, odgurnuli novinarku Radio Beograda i izbili joj diktafon na šta policajci nisu reagovali.

Vučić preuzima dužnost od Nikolića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

XS
SM
MD
LG