Dostupni linkovi

Beograd: Srpski politički forum nakratko prekinuo javni skup Žena u crnom


Aktivistkinje i aktivisti Žena u crnom podsećaju srpsku javnost na genocid u Srebrenici, Beograd, 11. jul 2016.

Četrdesetak učesnika takozvanog Srpskog političkog foruma, ekstremne nacionalističko-desničarske skupine, uz transparente posvećene Ratku Mladiću, zaglušujućom bukom prekinulo je na kratko skup mirovne organizacije "Žene u crnom" na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

"Žene u crnom" su na FPN-u prezentovale projekat "Ženski sud – feministički pristup pravdi", a nacionalistička grupa je upala i gostima delila letke na kojima su bile ispisane poruke "Stop lažima o Srebrenici", "Stop prekrajanju istorije", "Genocid nad Srbima Podrinja", "Ne treba nam objektivnost 'Žena u crnom' " i druge.

Čelnica "Žena u crnom" Staša Zajović za RSE kaže da nije iznenađena ovim događajem jer se ova grupa ranije oglašavala i preko društvenih mreža i najavljivala nasilne akcije.

"To je u skladu sa onim što se dešava u političkoj stvarnosti Srbije – to je rastuća fašizacija, revizionizam, promovisanje nekažnjivosti i demonizovanje svih nas koje se zalažemo za solidarnost sa žrtvama zločina – najpre onih počinjenih u naše ime i drugih. Zahvaljujući solidarnosti ostalog dela publike, kao i mnogih profesora Fakulteta političkih nauka, mi smo nastavile razgovor i protekao je u vrlo sadržajnom tonu", kaže za RSE Staša Zajović.

XS
SM
MD
LG