Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sobranje bira novu Vladu Makedonije


Zoran Zaev predstavlja program i sastav Vlade Makedonije

Predsednik Sobranja Talat Džaferi je zakazao sednicu na kojoj je jedina tačka izbor nove Vlade, nakon što je mandatar Zoran Zaev u nedelju pre ponoći predložio sastav i program za njen rad.

Juče je održan koordinativni sastanak svih parlamentarnih partija, izuzev do sada vladajuće VMRO DPMNE, koja ne priznaje izbor Džaferija za prvog čoveka parlamenta.

Poslanici iz ove partije ipak će učestvovati na sednici, jer, kako su rekli, mandat i poverenje koje su dobili od građana trebaju opravdati zastupajući njihov interes.

Predsednik i predstavnici svih partija su dogovarali redosled obraćanja poslanika posle ekspozea mandatara Zaeva.

U Delovniku za rad Sobranja je predviđeno da mandatar obrazloži program i predlog za sastav Vlade pred poslanicima, a pretres posle toga traje dva dana. Glasanje o izboru nove vlade je javno.

Izjašnjavanje poslanika sledi posle završavanja pretresa, a najkasnije u sredu do ponoći.

Vlada će biti izabrana ukoliko za nju glasa većina, odnosno 61 od ukupno 120 poslanika. Nakon toga predsednik Sobranja izveštava šefa države o izboru nove vlade. Osim mandatara Zaeva, u Vladi je predloženo 17 ministara iz njegove partije, Socijaldemokratskog saveza, šest su iz Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija i dvojica iz Alijanse Albanaca. Socijaldemokratima ce pripasti resori unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane i finansija.

XS
SM
MD
LG