Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest 'Politici' zbog neobjavljivanja odgovora o Ćuruviji


Veran Matić ispred Specijalnog suda u Beogradu

Komisija za istraživanje ubistava novinara protestuje zbog neprofesionalizma lista Politika, koji je u petak, 19. maja, objavio tekst bivšeg glavnog i odgovornog urednika Politike Ekspres Đorđa Martića („Ćuruvija, Račak i Gordić“), da bi zatim odbio da objavi reagovanje Komisije, kao i odgovor njenog predsednika Verana Matića.

U reagovanju Verana Matića između ostalog se podseća da je Ćuruvija ubijen samo nekoliko dana nakon što je Martićev tekst pročitan u Drugom dnevniku RTS-a.

„Specijalni sud za organizovani kriminal pozvao je Martića prošle godine da svedoči na suđenju pripadnicima Službe državne bezbednosti optuženim da su ubili Slavka kako bi se rasvetlile okolnosti pod kojim je nastao zlokobni tekst. Bivši glavni urednik Politike Ekspres javno je obelodanio da je nalog za potkazivanje kolege dobio od direktora i glavnog urednika Politike Hadži Dragana Antića.

Prateći Martićevom svedočenje ni sanjao nisam da ću, u svojstvu predsednika Poverenstva za utvrđivanje činjenica o ubojstvima novinara, uskoro od Uredništva Politike morati da tražim odgovor na mnogo teže i neugodnije pitanje, stoji u Matićevoj reakciji.

"Kakav se to strašan obrt u Politici dogodio osamnaest godina posle zločina nad Slavkom, da je 19. maja osramoćenom bivšem glavnom uredniku dozvolila da na stranicama Politike radi ono što je 1999. radio u Politici Expres - da blati s predumišljajem i optužuje bez dokaza ("Ćuruvija, Račak i Gordić", Politika od 19.maja)? Ono čime svoj list 1999. nije hteo da ukalja čak ni intimus bračnog para Milošević?“ piše Veran Matić.

Komisiji je neprihvatljivo odbijanje Politike da se na njenim stranama oglase i oni koji, za razliku od naručioca teksta „Ćuruvija dočekao bombe“, pamte Slavka Ćuruviju kao žrtvu borbe za slobodnije novinarstvo u Srbiji.

Komisija će se na postupak Politike žaliti Savetu za štampu kao nezavisnom samoregulatornom telu. Komisija takođe poziva i druge medije da široj javnosti pruže sve potrebne informacije o ovom profesionalnom skandalu, u kom Politika nije ispoštovala ni temeljne etičke norme profesije.

XS
SM
MD
LG