Dostupni linkovi

Sberbanka: Financiranja Agrokora ovisi o 'razini suradnje'


Drugi čovjek ruske državne Sberbank Maksim Poletajev razgovarao je danas sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o daljem ruskom kreditiranju Agrokora i poziciji dosadašnjih ruskih financijskih injekcija posrnulom koncernu.

„Imali smo vrlo jasan sastanak. Razgovarali smo o mnogim pitanjima, i mislim da bismo trebali naći rješenje,“ kazao je Poletajevnakon sastanka, a na upit – hoće li Sberbanka nastaviti sa financiranjem koncerna, odgovorio je:„To ovisi o razini suradnje.“

Premijer i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić koja je također sudjelovala na sastanku nisu izišli pred novinare.

Prema Vladinom priopćenju, razgovaralo se o situaciji u kompaniji Agrokor i tijeku procesa izvanredne uprave. „Sastanak je protekao u pozitivnom ozračju uz razmjenu mišljenja. Složili su se kako je zajednički cilj osigurati održivo i uspješno poslovanje kompanije kao preduvjet za očuvanje radnih mjesta i u konačnici naplatu potraživanja svih vjerovnika“, stoji u priopćenju.

Poslijepodne se ruski bankari sastaju sa izvanrednim upraviteljem Agrokora Antom Ramljakom.

Ruski Sberbank koji je u ruskom državnom vlasništvu kreditirao je Agrokor sa više od milijardu eura, aposljednjih 100 milijuna eura dali su u prvom kvartalu ove godine.

Mediji navode da je njihov zahtjev da se tom kreditu da status „najstarije tražbine“, koja će prva doći na red za vraćanje, kao uvjet za svako sljedeće kreditiranje. Izvanredni upravitelj Ramljak je do sada odbijao pristati na ovaj njihov zahtjev.

To je izazvalo nezadovoljstvo ruske stranke, pa je Izvršni direktor Sberbanka Herman Gref rekao prošlog tjedna na skupštini dioničara banke kako se ne bi trebali usvajati zakoni koji vjerovnicima naknadno ograničavaju njihova prava. Sugerirao jeda bi hrvatska Vlada, ako je već preuzela upravljanje kompanijom, trebala preuzeti i odgovornost za dugove i dati za te dugove - državna jamstva. Hrvatska strana to odbija.

XS
SM
MD
LG