Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sobranje u utorak bira novu makedonsku vladu


Mandatar Zoran Zaev na kongresu SDSM-a 27. maja

Vlada Zorana Zaeva će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja. Pokret Besa neće učestvovati u novoj vladi.

Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio je sinoć sastav nove koalicione Vlade, koju treba da potvrdi Sobranje.

SDSM će kontrolisati resore spoljnih poslova, odbrane i finansija, dok će veći albanski partner u vlasti, stranka DUI dobiti ukupno šest mesta, uključujući i dve pozicije potpredsednika Vlade.

Druga albanska stranka, Alijansa za Albance, imaće dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Ministarstvo odbrane Zaev je poverio Radmili Šekerinskoj, a Oliveru Spasovskom Ministarstvo unutrašnjih poslova. Šef diplomatije biće Nikola Dimitrov, a na čelu resora finansija naći će se Dragan Tevdovski.

Renata Deskovska biće zadužena za obrazovanje, a za transport Goran Sugarevski. Resor poljoprivrede vodiće Ljupčo Nikolovski, a na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja biće Mila Carovska. Informatičkim pitanjima i administracijom baviće se Damjan Mančevski, a kulturom Robert Alagozovski. Vicepremijer Kočo Agnušev brinuće o ekonomskim pitanjima.

Ministri bez portfelja su Edmond Ademi, Robert Popovski, Zorica Apostolovska, Zoran Šapurik, Samka Ibraimovski i Adnan Kahil.

Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva u parlamentu u utorak trebala biti samo formalnost, a kako se veruje izbor nove vlade će delimično ublažiti političku krizu koja već mesecima potresa Makedoniju.

XS
SM
MD
LG