Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DUI saopštila imena ministara u makedonskoj vladi


Najveća stranka makedonskih Albanaca Demokratska unija za integraciju (DUI) saopštila je da će u novoj vladi Zorana Zaeva imati dva potpredsednika i četiri ministra.

Kako je saopšteno iz te stranke, oni predlažu Hazbi Liku za potpredsednika vlade zaduženog za implementaciju Ohridskog sporazuma, Bujara Osmanija za potpredsednika za evrointegracije, Bilela Saliua za resor pravosuđa, Sadula Durakua za ministra ekologije, Kuštrima Bektešija za mesto ministra ekonomije i Ramiza Merka za ministra bez resora.

U vladi će učestvovati i Alijansa za Albance, kojoj će, najvjerovatnije pripasti mesto ministra zdravlja, kojim bi rukovodio Arben Taravari.

Za sada je neizvesno da li će u vladi Zorana Zaeva učestvovati i pokret Besa.

Iz ove stranke tvrde da neće odustati od svojih prinicipa - da u vlasti ne budu ljudi protiv kojih je Specijalno javno tužilaštvo podiglo optužnice, da se odrede rokovi za otvaranje novih procesa i usvajanje zakona, poput zakona o jezicima i drugo.

Zoran Zaev najavio je da će Makedonija novu vladu dobiti naredne nedelje.

Ukoliko bi Besa pristala da učestvuje u vlasti, Zaev će imati podršku 67, a bez njih 62 poslanika. Makedonsko Sobranje čini 120 poslanika.

XS
SM
MD
LG