Dostupni linkovi

Duterte: Neću slušati Vrhovni sud


Predsednik Filipina Rodrigo Duterte rekao je da će ignorisati Vrhovni sud i Kongres prilikom primene ratnog stanja na jugu zemlje, uprkos tome što prema Ustavu, te dve institucije imaju nadzor nad tom odlukom.

Duterte je u utorak u regionu Mindano, koji je dom za nekih 20 miliona ljudi, proglasio ratno stanje, nakon sukoba sa militantima, koji su navodno pokušali da osnuju kalifat u ime takozvane „Islamske države“, navodi Rojters.

„Dok policija i oružane snage ne kažu da su Filipini bezbedni, ratno stanje će trajati. Neću slušati druge. Vrhovni sud, Kongres, oni nisu ovde“, rekao je Duterte, prenosi AFP.

Prema Ustavu iz 1987. godine, Kongres mora da odobri deklaraciju ratnog stanja i ograničava ga na 60 dana, a takođe može da donese odluku o njegovoj legalnosti.

Dan nakon što je proglasio ratno stanje, Duterte je devet godina vojne vladavine pod Ferdinandom Markosom opisao kao "veoma dobre", rekavši da će on biti sličan. Markos je Filipinima vladao od 1965. do 1986.

Predsednik je odobrio pretrage i hapšenja bez naloga, navodi AFP: „Tokom ratnog stanja, vaši komandiri i vi možete da uhapsite bilo koju osnovu i pretražite njihvovu kuću. Više nije potreban nalog“, rekao je Duterte u petak prilikom obraćanja trupama.

XS
SM
MD
LG