Dostupni linkovi

Tereza Mej na udaru kritika


Tereza Mej
Tereza Mej

Vlada britanske premijerke Tereze Mej je na udaru kritika opozicije zbog smanjivanja broja policajaca četiri dana posle bombaškog napada u Mančesteru u kome je poginulo 22 ljudi a 116 povređeno.

U petak je uhapšena još jedna osoba osumnjičena za veze s bombašem Salmanom Abedijem, a u pritvoru je već sedam osoba starosti pod sumnjom da su prekršili Zakon o terorizmu, prenosi Frans pres.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da postoji veza između britanskih vojnih akcija u inostranstvu i pojačane ekstremističke pretnje u zemlji te da će ako pobedi na izborima "promeniti spoljnu politiku".

Potpredsednica ekvoskeptične partije UKIP Suzan Evans je kritikovala u četvrtak Terezu Mej kao "odgovornu" za napad zbog smanjivanja budžeta policije kada je bila ministarka unutrašnjih poslova.

Broj policajaca je smanjen između 2009. i 2016. za oko 14 odsto, kako navodi Institut za fiskalne studije.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je u znak solidarnosti posetio u petak London, rekavši da je siguran da će "specijalne veze" dve zemlje "nesumnjivo prevazići nesrećne incidente" vezane za curenje poverljivih informacija američkim medijima, te da zvanični Vašington preuzima punu odgovornost za to.

Prema istraživanju instituta JuGov (YouGov) razlika u popularnosti između vladajućih konzervativaca i laburista, uoči parlamentarnih izbora 8. juna, sada iznosi samo pet odsto u odnosu na 24 odsto u aprilu kada je Tereza Mej raspisala prevremene izbore da bi, kako se procenjuje, ojačala svoj položaj uoči pregovora sa Evropskom unijom o uslovima Bregzita.

XS
SM
MD
LG