Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Klub Hrvata u Vijeću naroda RS; Hrvata u MUP-u sve manje


Ilustracija

Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske u srijedu je upozorio na nedovoljnu zastupljenost pripadnika hrvatskog naroda u policiji tog entiteta ističući podatak kako je od gotovo sedam hiljada njenih pripadnika Hrvata tek simboličnih jedan posto.

Klub Hrvata je na sjednici u Banjoj Luci razmatrao izvještaj Ministarstva unutarnjih poslova RS o radu u 2016. godini, a predsjednik kluba Tomislav Tomljanović novinarima je kazao kako je zabrinjavajuće to što se konstantno smanjuje ionako simboličan broj osoba hrvatske nacionalnosti koje rade u MUP-u.

"Broj Hrvata u MUP-u RS ne samo da nije povećan nego je čak smanjen sa 75 na 70, a od ukupnog broja zaposlenih u MUP-u RS Hrvati čine samo jedan posto što nikako nije dovoljno“, kazao je Tomljanović.

U klubu Hrvata nezadovoljni su i načinom na koji vlasti RS dijele sredstva namijenjena povratku prognanih i izbjeglih na područje tog entiteta.

Kao primjer naveli su činjenicu da je u prošloj godini za te namjene na području općine Bosanski Brod izdvojeno 320 hiljada konvertibilnih maraka (163 hiljade eura) dok je, primjerice, za poticanje povratka u Derventu osigurano tek 22 hiljade KM (11,2 hiljade eura).

"To nije dobar način rada. Moralo bi se voditi računa o regionalnom pristupu", kazao je Tomljanović.

XS
SM
MD
LG