Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hojt Brajan Ji u Beogradu: Pratimo namjere Moskve


Hojt Brajan ji i Aleksandar Vučić, Beograd, 24. maj

Sjedinjene Američke Države nastaviće da pomažu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, izjavio je u Beogradu Hojt Brajan Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja.

On je na sastanku sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da SAD ostaju prisutne na Zapadnom Balkanu kako bi podržale evropski put zemalja regiona.

„Konkretna saradnja, u ekonomiji, bezbijednosti, borbi protiv kriminala i terorizma, može biti još jača. Trebalo bi nastaviti i napore da se razriješe razmirice i razviju bliže veze između susjeda. Kada je riječ o Srbiji, razgovarali smo o nastavku normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. SAD su vrlo zadovoljne što pomažu taj proces, kao i saradnju i pomirenje država regiona,“ rekao je Hojt Brajan Ji.

Ovom prilikom istaknuta je važnost prisustva američkih snaga u okviru KFOR-a, iako je pitanje odnosa prema nezavisnosti Kosova, kako su rekla oba sagovornika, glavna tema oko koje se ne slažu Srbija i Amerika.

„Upravo sa tih različitih pozicija istupamo kada razgovaramo o neophodnosti dijaloga, saradnje, održanja mira i uspostavljanja boljih odnosa između Srba i Albanaca. Jer, alternativa tome je užasna. Užasna pre svega za srpski narod na Kosovu i Metohiji,“ rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Hojt Brajan Ji: Dobra saradnja SAD i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Hojt Brajan Ji, koji je prije Srbije obišao nekoliko susjednih zemalja, u Beogradu je saopštio da se američka politika prema Zapadnom Balkanu nije značajno promijenila od izbora predsjednika Donalda Trampa jer je, kako je rekao, bazirana na američkim interesima kao što su to su bezbijednost i demokratija.

Upitan za mišljenje o ruskom uticaju na Balkanu, Hojt Brajan Ji je rekao.

„Nadamo se da će Rusija igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, kao što je to činila u prošlosti. Ali moramo ostati budni, svi mi, i gledati kakve su njene namjere. Gdje god je to moguće, SAD želi da sarađuje sa Rusijom, ali tamo gdje se naši interesi, vrijednosti i ciljevi sudaraju, snažno ćemo štititi američke interese, kao i interese naših saveznika i partnera.“

Sa druge strane, Aleksandar Vučić decidno je rekao da SAD Srbiji ni riječ nisu rekle o kupovini ruskog naoružanja od Moskve.

„Gospodin Hojt Brajan Ji to nije ni pomenuo. I da jeste, ne bih slušao,“ rekao je Vučić koji se po završetku pressa neobično ležerno oprostio od novinara.

„Hvala. Odoh ja za Brisel. Aj’ zdravo svima!“

Kako je u Beogradu saopštio Hojt Brajan Ji, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens pozvao je Aleksandra Vučića u posjetu Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG