Dostupni linkovi

Vučić: Ni NATO ni Rusija, biramo neutralnost


Aleksandar Vučić, premijer i izabrani predsednik Srbije
Aleksandar Vučić, premijer i izabrani predsednik Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da bi Srbija ulaskom u NATO rešila veliki deo svojih problema, ali bi to bilo protiv volje 75 odsto naroda.

"U suprotnom, i onih 70 odsto koji bi da budemo uz Rusku Federaciju treba da razmišljaju o tome gde nam je tržište i da od nečega mora da se živi", rekao je Vučić koji je i izabrani predsednik Srbije na predavanju studentima na Fakultetu za bezbednost.

Vučić je naglasio da je cilj Srbije da održi svoju vojnu neutralnost, da uđe u EU, ali i da ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom i Kinom.

"Do sada smo uspeli u tome. Imamo izjave i priznanje i Putina i Rogozina da Srbija i Rusija nisu imali nikada bolje odnose. Iz SAD i EU poručuju da nikada bolju saradnju nismo imali, a o odnosima sa Kinom i da ne govorimo", rekao je Vučić.

Vučić je, govoreći na Fakultetu bezbednosti, rekao da ima onih koji bi da Srbija uđe NATO ali i objasnio da bi to bilo protiv volje 75 odsto naroda i naglasio da je donosio i odluke protiv kojih je bilo i 95 posto kada su, na primer, bile u pitanju mere fiskalne stabilizacije, ali da se to nikako ne može porediti.

Kako je rekao, takva jedna odluka donela bi duboke podele i razdor u nacionalnom biću koje bi trajale decenijama i imale dugoročne posledice.

S druge strane, 70 odsto onih koji bi da budemo protiv zapada, uz Rusiju, treba da vode računa sa kim Srbija ekonomski posluje, trguje i šta bi nam takva jedna odluka donela.

Vučić je rekao i da 21. vek nije vek bez sukoba i da imamo veliki broj nerešenih problema i pitanja, ali da se na globalnom planu prilike razlikuju od onih pre 30 godina, kada smo imali jednu dominantnu vojnu, političku i ekonomsku silu.

"Danas je SAD i dalje najsnažnija sila, ali sa značajnim približavanjem nekih drugih zemalja. Dramatično se po ekonomskoj, vojnoj i političkoj snazi približava Kina, vojnoj i političkoj snazi Rusija. Imate i prvi put da se Evropa pokušava nametnuti kao globalna sila bez Velike Britanije", naglasio je Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG