Dostupni linkovi

Odluka EU o viznoj liberalizaciji za Ukrajinu stupiće na snagu 11.juna


Ceremonija potpisivanja vizne liberalizacije za Ukrajinu 17. maja 2017 u Strazburu. EU je zvanično objavila danas, a stupa na snagu 11. juna.

Odluka Evropske unije o odobravanju vizne liberalizacije za građane Ukrajine objavljena je služeno u ponedjeljak, čime je otvoren put da stupi na snagu 20 dana nakon objavljivanja, a to je 11. jun.

Dokument su u Stazburu 17. maja, potpisali predstavnici Evropskog parlamenta i Savjeta Evrope. Ukrajinski predsjednik, Petro Porošnko koji je prisustvovao ceremoniji izjavio je da je ovo istorijski dan za njegovu zemlju.

"U pitanju je apsolutno istorijski dan za Ukrajinu, za moju zemlju od 45 miliona ljudi, i ja sam apsolutno uvjeren da je ovo i istorijski dan za Evropsku uniju," rekao je Porošenko, dodajući da se "Ukrajina vraća u evropsku porodicu. Ukrajina je rekla posljednje zbogom sovjetskom i ruskom carstvu".

Ukrajinski građani koji imaju biometrijske pasoše moći će da uđu u EU, izuzimajući Irsku i Ujedinjeno Kralevstvo, bez viza i ostanu maksimalno 90 dana u vremenskm perodu od 180 dana. Ovo pravilo se primjenjuje i na još četri države Schengena, koja nijesu članice EU: Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švajcarsku.

XS
SM
MD
LG