Dostupni linkovi

Macron će ugostiti Putina u Versaju 29. maja


Emmanuel Macron, predsjednik Francuske

Ruski predsjednik Vladimir Putin susrešće se sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Francuskoj 29. maja, zapadni mediji citiraju francuske zvaničnike.

Francuska agencija AFP citirala je neimenovanog zvaničnika da će se Macron susresti sa Putinom izvan Pariza u Versaju 29. maja.

Reuters je pak citirao zvaničnika Macronove kancelarije koji je naveo da će posjeta uključiti inauguraciju izložbe kojom će Versaj obilježiti 300 godina diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Kremlj je u međuvremenu objavio da će se dvojica državnika susresti na otvaranju izložbe posvećene dolasku ruskog cara Petra u Francusku prije 300 godina.

Emmanule Macron je 7. maja pobijedio na izborima za šefa države, liderku desničarskog Nacionalnog frnota Le Pen koja je javno iskazala divljenje prema Putinu i protivila se sankcijama uvedenim Rusiji zbog Ukrajine.

Francuski izbori su održani pod sjenkom miješnja Rusije, druge zapadne države za koju su američke obavještajne službe navele da je Putin naredio hakiranje i propagandnu kampanju, nakon miješnja u američke predsjedničke izbore 2016.

Jedna firma za internet sgurnost je u izvještaju prošlog mjeseca navela da je Macronova kampanja bila meta sajber napada koje nose sve tragove onoga što službe bezbjednosti zovu ruska špijunska aparatura.

Putin i Macron su u telefonskom razgovoru prošle sedmice razgovarali o konfliktima u Siriji i Ukrajini.

XS
SM
MD
LG