Dostupni linkovi

Mehmed Tutmić osuđen na 4 godine zatvora zbog pridruživanja IDIL-u


Ilustracija

Mehmed Tutmić osuđen je na 4 godine zatvora, zbog pripadnosti organiziranoj terorističkoj grupi i učestvovanjana stranim ratištima Sirije i Iraka.

Time je broj pravomoćno osuđenih državljana BiH za odlaske na strana ratišta i pridruživanje strukturama tzv. "Islamske države" (IDIL), dostigao je 23 osuđene osobe. Oslobađajućih presuda nije bilo.

"Tužilaštvo BiH zadovoljno je pravomoćnom i potvrđenom osuđujućom presudom za optuženog Tutmić Mehmeda, koji je za kaznena djela u vezi sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, osuđen na 4 godine zatvora", saopćeno je.

Niti jedan optuženik, protiv kojeg je optužnicu podiglo Tužitelaštvo BiH nije oslobođen krivnje, što ukazuje na kvalitet rada i temeljit i profesionalan rad Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija, navodi Klix.ba.

Ovaj podatak značajan je i sa aspekta prevencije, jer pokazuje da će osobe koje se odluče za počinjenje navedenih krivičnih djela, biti otkrivene i procesuirane, kao i da policijske, sigurnosne i pravosudne institucije BiH imaju kapacitete da se suprotstave terorizmu.

Za odlaske na strana ratišta i povezana krivična djela, izrečene su pravomoćne kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina zatvora.

U odnosu na broj predmeta, pravosuđe Bosne i Hercegovine, najefikasnije je u regionu, kada je u pitanju otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela koja imaju veze sa terorizmom i značajan je partner u okviru globalne borbe protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG