Dostupni linkovi

Tramp i zalivski lideri protiv finansiranja terorističkih organizacija


Tramp i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud
Tramp i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp uključio se u nastojanja da se spreči finansiranje terorizma, na sastanku s liderima Saveta za saradnju zemalja Zaliva u Rijadu, javlja AP.

Savetnik Bele kuće Dina Pauel rekla je u nedelju novinarima da je potpisan memorandum o razumevanju i da je to najdalokosežnija posvećenost prekidu finansiranja terorističkih organizacija.

Pauelova je objasnila da memorandum uključuje obavezu da se progone oni koji finansiraju terorizam, uključujući i pojedince.

Uz SAD, potpisnici su Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Bela kuća nije odmah objavila tekst sporazuma koji su razmenili saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Najef i državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Tramp se prethodno, drugog dana posete Rijadu, prestonici Saudijske Arabije, prvoj stanici svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je postao predsednik, sastao s liderima nekoliko arapskih zemlja.

Tramp se u nedelju sastao s kraljem Bahrenina, a uoči sastanka s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadim Al Tanijem, najavio je da će se diskutovati o kupovini "puno lepe vojne opreme".

Tramp je rekao da su dve zemlje "dugo prijatelji", dodavši da "niko ne pravi" vojnu opremu kao SAD i da će sporazum doneti poslove za tu zemlju i bezbednost za Katar.

U delu razgovora kome su prisustvovali novinari nije bilo reči o ljudskim pravima u Kataru, zemlji koja je kritikovana zbog oštrih uslova za radnike koji grade kompleks za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine.

Američki lider je u razgovoru s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem rekao da bi prihvatio njegov poziv da poseti Egipat i da će se to skoro desiti.

Tramp je egipatskog kolegu nazvao prijateljem, a Egipat je označio stabilnom i sigurnom zemljom koja dobro sarađuje sa SAD.

El-Sisi je za Trampa rekao da je jedinstvena ličnost što mu omogućuje da radi nemoguće, na šta je američki predsednik rekao da se slaže.

Tramp u ponedeljak ujutro putuje u Izrael, a u utorak u Vitlejem na Zapadnu obalu, pa popodne u Vatikan. U okviru ovog ambicioznog putovanja posetiće i Brisel i Siciliju gde će se sastati s liderima zemalja članica NATO i G7 najbogatijih zemalja u svetu.

XS
SM
MD
LG