Dostupni linkovi

Premijer i predsednica Hrvatske na misi posvećenoj Stepincu


Alojze Stepinac sa poglavnikom NDH Antom Pavelićem
Alojze Stepinac sa poglavnikom NDH Antom Pavelićem

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković prisustvovali su u nedelju u zagrebačkoj katedrali misi posvećenoj kardinalu Alojziju Stepincu.

Oni su prethodno glasali na lokalnim izborima, na svojim biračkim mestima u Zagrebu, a Plenković je na glasanje poveo i dvogodišnjeg sina.

Na misi posvećenoj Stepincu bio je i ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir.

Sveta misa u zagrebačkoj katedrali bila je glavni događaj prvog grupnog hodočašća više od 500 Gradišćanskih Hrvata iz Austrije, Mađarske i Slovačke i četiri biskupije.

Misu je služio biskup Egidije Živković koji je rekao da su Gradišćanski Hrvati, putem Zagrebačke sinode i kardinala Josipa Bozanića, "došli reći svetu i narodu da istinu o životu i borbi kardinala blaženoga Alojzija Stepinca podržavamo i mi iz Austrije, Slovačke i Mađarske", prenela je agencija Hina.

"Stepinac je pokazao svojim mučiteljima šta je jače - krst kao znak mučenika ili petokraka kao znak mučitelja", rekao je biskup.

Podsetimo, uloga Alojza Stepinca tokom Drugog svetskog rata je predmet spora između Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

SPC tvrdi da je Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

XS
SM
MD
LG