Dostupni linkovi

Novinarska mreža: Vlasti finansijski iscrpljuju nepodobne medije


Na pogoršano stanje u medijima upozorile su poslednjih meseci vodeće organizacije koje prate slobodu medija, poput Reportera bez granica, Fridom hausa...
Na pogoršano stanje u medijima upozorile su poslednjih meseci vodeće organizacije koje prate slobodu medija, poput Reportera bez granica, Fridom hausa...

Novinarska mreža koja okuplja novinare sa postjugoslovenskih prostora, danas je upozorila javnost i međunarodnu zajednicu da vlasti u regionu finansijski iscrpljuju "nepodobne" medije kako bi im otežali ili u potpunosti onemogućili rad, prenosi Beta.

"Ukazujemo na to da medije koji nisu pod njihovom kontrolom, vlast disciplinuje ne samo kroz pravosuđe i razne vrste javne presije već i čestim slanjem inspekcijskih službi i pritiskom na oglašivače. Obrnuto - bliske medije nagrađuje milionima evra iz državnih i paradržavnih fondova", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na pogoršano stanje u medijima upozorile su poslednjih meseci vodeće organizacije koje prate slobodu medija, poput Reportera bez granica, Fridom hausa, ali i Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope.

"Upozoravamo da će, uz pomenute političke pritiske, medijske progone i učestale pretnje smrću - sistematsko finansijsko iscrpljivanje 'neposlušnih' i nagrađivanje režimskih medija, neminovno dovesti do potpunog gašenja bilo kakve ozbiljnije medijske alternative u zemljama regiona", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da zabrinjava odluka Apelacionog suda u Beogradu protiv portala Autonomija.info, kojom je izdavaču naloženo da plati 300.000 dinara i ostale troškove, po privatnoj tužbi nekadašnjeg funkcionera Treće Srbije.

"Kažnjeni su zbog informacije koja je prenesena iz drugog medija, uz navođenje izvora, a sudu su predstavljeni svi potrebni dokazi da su informacije naknadno proverene. Istu informaciju preneli su i drugi mediji, koji zbog toga nisu tuženi", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG