Dostupni linkovi

Tramp i saudijski kralj potpisali niz sporazuma


Tramp je jedini američki predsednik koji je odabrao Saudijsku Arabiju da mu bude prva stanica putovanja u inostranstvo
Tramp je jedini američki predsednik koji je odabrao Saudijsku Arabiju da mu bude prva stanica putovanja u inostranstvo

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i saudijski kralj Salman potpisali su danas u Rijadu niz sporazuma o vojnoj i ekonomskoj saradnji kojim se učvrćuje partnerstvo dve zemlje, prenosi Beta.

Dvojica vođa su se rukovali posle potpisivanja sporazuma u saudijskom kraljevskom dvoru.

Sporazumi uključuju dogovor o američkoj prodaji vojne opreme Saudijskoj Arabiji u vrednosti od 110 milijardi dolara, koji stupa na snagu odmah, plus dodatnih 350 milijardi dolara tokom narednih deset godina.

Dve zemlje su takođe najavile sporazum o odbrambenoj saradnji i dogovore iz privatnog sektora.

Tramp je u Rijad, prvu stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izabran za predsednika SAD, doputovao jutros. Cilj njegove posete je uspostavljanje jačeg savezništva za borbu protiv terorizma.

Tramp je jedini američki predsednik koji je odabrao Saudijsku Arabiju ili bilo koju zemlju s većinskim muslimanskim stanovništvom da mu bude prva stanica putovanja u inostranstvo.

Takav potez je smišljen delom da se izrazi poštovanje regionu nakon čitavih meseci oštre antimuslimanske retorike tokom izborne kampanje.

Američki lider će provesti u Saudijskoj Arabiji dva dana, a potom putuje u Izrael, Vitlejem na Zapadnoj obali, pa u Vatikan, da se sastane sa papom, a posle u Brisel na samit NATO i na Siciliju na skup Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7).

XS
SM
MD
LG