Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest Zlatiboraca ispred zgrade Vlade Srbije


Užičko kolo za gondolu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Užičko kolo za gondolu

Nekoliko stotina stanovnika zlatiborskog kraja protestovalo je u Beogradu tražeći od vlasti da izda dozvolu za izgradnju panoramske gondole na Zlatiboru.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina koji predvodi ovu inicijativu, predao je zahtev Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, a nakon toga u pratnji okupljenih Zlatiboraca otišao do Vlade Srbije gde je predao i zahtev za smenu ministarki građevinarstva i pravde, Zorane Mihajović i Nele Kuburović.

"Već dve godine nas vrte u krug. Zlatiborci od države traže poništenje rešenja o pokušaju otimanja više od trećine teritorije opštine Čajetina pod firmom formiranja Parka prirode. Vlast se protivi nameri Čajetinaca da grade žičaru jer to zemljište treba da dobiju tajkuni,” rekao je Milan Stamatović.

Milan Stamatović dao je nadležnima rok od sedam dana da izdaju dozvolu za izgradnju gondole duge devet kilometara i vredne više od 13 miliona evra. Sa druge strane, u resornom ministarstvu ranije je saopšteno da je zahtev za građevinsku dozvolu podnet 9. februara samo za poslednju stanicu panoramske žičare na Torniku, jer su na tom zemljištu rešeni imovinsko-pravni odnosi, ali je po tvrdnjama nadležnih taj zahtev odbačen zbog nekompletne dokumentacije.

Protest u Beogradu počeo je ispred Crkve Svetog Marka, odakle su Zlatiborci u koloni prošetali do zgrade ministarstava i sedišta Vlade u Nenmanjinoj praćeni trubačima koji su svirali i užičko kolo. Oni su skandirali “Ne damo Zlatibor”, “Hoćemo gondolu", a na čelu kolone nosili su transparent "Javite Vučiću da je Zlatibor u Srbiji".

U više navrata na Zlatiboru je na inicijativu lokalne vlasti organizovan početak izgradnje gondole, 1. maja održana je radna akcija u kojoj su učestvovali brojni meštani, ističući da žičara nije privatna investicija, već državni i narodni projekat od opšteg interesa za Srbiju. Sa druge strane, nadležni tvrde da nisu ispunjeni svi zakonski uslovi zbog čega je projekat Čajetinaca na čekanju.

XS
SM
MD
LG