Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rijad sprema veliki doček za Trumpa, očekuje se njegov govor o islamu


Zastava SAD-a i Saudijske Arabije

Saudijska Arabija sprema spektakularan doček za američkog predsjednika Donalda Trumpa koji svoju prvu međunarodnu turneju počinje iz Rijada, a nastavlja u Tel Avivu, Vatikanu, Briselu i Siciliji gdje će učestvovati na samitu lidera najrazvijenijih država svijeta, prenosi Fena.

Zvanični Rijad, kako pišu britanski mediji, dočekuje Trumpa raširenih ruku, uprkos kritikama kojima je izložen u Americi, sa nadom da će odnosi dvije države koji su zahladili u eri Baracka Obame ponovo živnuti.

Saudijski zvaničnici su radosni zbog činjenice da će biti prva stanica u premijernoj vanjskopolitičkoj turneju Donalda Trumpa. Američki lider očekuje da će ova svjetska turneja skrenuti pažnju sa problema koje ima na domaćem planu i potvrditi poziciju SAD kao vodeće globalne sile. Očekuje se da će Trump u Rijadu govoriti o islamu, a o kojem jedo sada imao najviše kontroverzi.

Trump potom odlazi u Jerusalem i Rim, centre druge dvije glavne monoteističke religije. Tek nakon toga na Trumpovom "radaru" će se naći NATO i samit G7.

Saudijsko rukovodstvo očekuje i potpisivanje jednog od najvećih sporazuma o isporuci naoružanja između SAD i Kraljevine, te objavljivanje planova da se uspostavi, uz podršku SAD, neka vrsta "Arapskog NATO saveza" uz saudijsko liderstvo, piše Guardian.

U središtu budućih razgovora, a i Trumpovog govora bit će borba protiv ekstremističkih ideologija. Saudijci smatraju da jačanje veza SAD-a i Kraljevine može biti ključno u toj borbi, obzirom da se ova država često optužuje da "izvozi" opasnu i radikalnu ideologiju.

Trump, istovremeno, traži reset odnosa s cijelim muslimanskim svijetom, koji su narušeni njegovim izjavama u izbornoj kampanji.

Ulice Rijada okićene su američkim i saudijskim zastavama, a saudijski Kralj Salman će okupiti i lidere 50 arapskih i muslimanskih država na posebnom sastanku sa američkim predsjednikom. Saudijski zvaničnici očekuju da to bude početak novog partnerstva.

XS
SM
MD
LG