Dostupni linkovi

EU nagrada za novinare istraživače u Srbiji


Dragan Gmizić, Maja Živanović , Milica Šarić
Dragan Gmizić, Maja Živanović , Milica Šarić

Nagrada Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo u Srbiji uručena je novinarki Vojvodjansko-istraživačkog analitičkog centra (VOICE) Maji Živanović, za seriju tekstova o dešavanjima u preduzeću "Novi Sad - GAS".

Predsednica žirija za dodelu nagrade novinarka Ljubica Gojgić rekla je na svečanosti u EU Info centru u Beogradu da istraživanje Maje Živanović "prati tokove novca i gomilanje dugova preduzeća uprkos dobroj naplati gasa".

Drugu nagradu EU za istraživačko novinarstvo dobio je Dragan Gmizić za video rad "Ravnica bez ptica".

Nagradu za najboljeg mladog novinara istraživača dobila je novinarka CINS-a Milica Šarić, koja je prema navodima žirija, otkrila detalje vezane za izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac.

O nagradama je odlučiova žiri u sastavu: novinarka Ljubica Gojgić (predsednica), profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Barović, direktor Komiteta pravnika za ljuska prava Milan Antonijević i direktor Medija centra u Nišu Mladen Velojić.

Nagrade EU za istraživačkog novinarstvo, koje je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije, promovišu izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i unapredjenje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarsta u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

XS
SM
MD
LG