Dostupni linkovi

Predsednik Brazila u centru novog političkog skandala


Optužbe za pokušaj uticaja na istragu o korupciji: Mišel Temer
Optužbe za pokušaj uticaja na istragu o korupciji: Mišel Temer

Predsednik Brazila Mišel Temer odbacio je kasno sinoć navode o podmićivanju bivšeg kongresmena da bi ga naterao da prećuti informacije o korupciji značajne za tužilaštvo, što bi mogao da bude još jedan u nizu velikih političkih skandala u toj zemlji.

Optužbe iznete u brazilskom listu Globo njuz (Globo News) predstavljaju potencijalnu pretnju za Temera. Njegova administracija je za godinu dana vladavine ulazila iz jednog političkog skandala u drugi, podseća agencija AP.

Kancelarija predsednika saopštila je da Temer nije plaćao bivšem kongresmenu Eduardu Kunći koji se trenutno nalazi u zatvoru, da sakrije informacije o korupciji u brazilskoj energetskoj kompaniji "Petrobras".

"On nije učestvovao niti odobrio bilo kakav pokušaj da se Kunća odvrati od postizanja nagodbe sa pravosudnim organima", navodi se u saoštenju.

Brazilski list navodi da postoji snimak tajnog razgovora u kojem aktuelni predsednik Brazila zahteva od Kunće da prećuti informacije. Globo njuz nije objavio snimak razgovora.

Bivši kongresmen predvodio je prošle godine proceduru impičmenta bivše predsednice Dilme Rusef, nakon čega je na vlast došao potpredsednik Mišel Temer.

Tadašnja predsednica Dilma Rusef smenjena je s funkcije zbog navodnih malverzacija i nameštanja javnih računa i državnog budžeta. Kunća je posle toga osudjen na 15 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG