Dostupni linkovi

State Department upozorio na 'maligni' uticaj Rusije na Balkanu


Hoyt Brian Yee, pomoćnik zamjenika američkog državnog sekreatra

Visoki zvaničnik State Departmenta Hoyt Brian Yee upozorio je da Rusija produbljuje svoje napore u pokušajima da utiče na politiku na Balkanu, uključujući i ohrabrivanje manjeg entiteta Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, na secesiju.

Govoreći pred Potkomitetom za vanjske poslove u srijedu, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekrtara za Evropu i Evropaziju Yee je poručio je da je cilj SAD da promivišu mir i stabilnost u regionu.

Kako je rekao, mnoge države Balkana, Albanija, Crna Gora teže dubljoj integraciji u zapadne integracije kao što su Evropska unija i NATO i Vašington nastavlja da ih podržava u tome.

Albanija i Hrvatska su već članica NATO-a dok će se Crna Gora pridružiti Alijansi idućeg mjeseca. Hrvatska je takođe i članica EU, istako je Yee.

Yee je upozorio na "maligni uticaj" Rusije jer, kako je rekao, Moskva pokušava da sprijeći to povezivanje putem finansijskih i političkih sredstava.

Američki zvaničnik je upozorio da humanitarni centar Rusije u Nišu u Srbiji vrlo moguće ima za krajnji cilj uticanje na formiranje javnog mnjenja.

Yee je rekao i da Moskva pokušava da ohrabri sescesiju Republike Spske od Bosne i Hercegovine, u kojoj je djelu politički aranžman koji je održavao mir u zemlji od okonačanja rata i potpisvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Etničke tenzije na Balkanu ponovo su počele rasti. Nedavno nasilje u Makedoniji ističe ozbiljnost njihovih političkih problema. Kako je napredak u dijalogu između Srbije i Kosova u zastoju, stabilnost na Balkanu ostaće ranjiva, a bez neophodnih struktrnih reformi, BiH je u riziku da postane propala država", upozorava Yee, dodajući da "IDIL i druge nasilne grupe nailaze na upjeh u regrutovanju boraca i simatizera na Balkanu".

O uticaju Rusije na Balkan govorili su i drugi panelisti na saslušanju u Senatu.

Gregory Meeks, potpredsjednik i demokratski senator je kritikovao najavljene budžetske rezove u State Departmentu jer se, kako je naveo, plaši šta će u tom slučaju biti sa američkim mjestom u svijetu, i šta će to značiti za region Balkana.

“Administracija ne daje našim diplomatama oruđe i ljudske resurse da bi djelovali na diplomatskom planu na Balkanu na dnevnoj bazi. Ako se time ne pozabavimo, vakum će rasti, a u taj prostor će doći Kremlj koji će iskoristiti probleme na terenu", kazao je Meeks.

"Mladi politički akteri i krke institucije pod pritiskom su korupcije, nezadovoljnih građana i drugih izazova. Na nekim mjestima postoji 'veza sa Kremljem'. Reći ću ekonomskim rječnikom - 'laki novac govori'. Korumpirani ruski novac donio je primetan uticaj koristeći to, nadvijajući istovremeno oblak nad demokratijom i transparentnošću", naveo je Meeks.

Vlade, nevladini aktivisti kao i predstavnici medija moraju znati nakon ovog saslušanja da smo zabrinuti sa stanjem stvari na Balkanu, rekao je senator Meeks i dodao:

“Rad Kremlja na destabilizaciji stuacije neće proći neprimijećen, ali se plašim da ukoliko svjesno budemo ignorisali ili poneko čak i podržvao takav stav, biće opasnih posljednica po region kao i po SAD “ reko je Meeks i dodao “ne smijemo skrenuti pogled sa Balkana”.

Kongresmen Chris Smith, republikanac, posjetio je nedavno sa pravosudnim Komitetom Kongresa Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo i Makedoniju, i saglasan je sa senatorom Meeksom da SAD ne smiju napustiti Balkan. On je rekao da pred tim regionom i dalje stoje ozbiljni izazovi, ekonomski razvoj, nezvisno provosuđe i borba protiv korupcije i da vjeruje da je u najboljem interesu SAD da nakon što je “Balkan pronašao krhki mir” snažno podržavaju reforme, razvoj i pomirenje, te održavanje mira na Balkanu.

“Ovo nije vrijeme za nas da se povučemo na bilo koji način, već da nastavimo da razumijemo važnost regiona i važnost naših savezništava u regionu, kao i samu opasnost od ostavljanja prostora drugima sa manje jasnim ciljevima", poručio je kongresmen Smith.

XS
SM
MD
LG