Dostupni linkovi

Kijev optužio Rusiju za hakovanje sajta ukrajinskog predsednika


Ukrajina je u utorak blokirala pristup više popularnih ruskih internet servisa (na fotografiji predsednik Ukrajine Petro Porošenko)
Ukrajina je u utorak blokirala pristup više popularnih ruskih internet servisa (na fotografiji predsednik Ukrajine Petro Porošenko)

Administracija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka saopštila je danas da je Rusija umešana u hakerski napad na njihov sajt i dodala da se radi o "očiglednoj odmazdi" za odluku Kijeva da blokira ruske društvene mreže, javlja agencija AFP.

Zamenik šefa administracije Dmitro Šimkiv objavio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je sajt predsednika Petra Porošena bio izložen "organizovanom napadu".

"Svedoci smo ruskog odgovora na dekret predsednika o blokiranju pristupa ruskim društvenim mrežama", kazao je Šimkiv.

Zvaničnik je dodao da IT stručnjaci drže situaciju "pod kontrolom", kao i da sajt više nije u opasnosti. Sajt ukrajinskog predsednika jutros je bio dostupan u Kijevu, prenosi Beta.

Moskva nije odmah odgovorila na optužbe Kijeva o hakovanju sajta.

Ukrajina je u utorak blokirala pristup više popularnih ruskih internet servisa čime je dalje proširila sankcije protiv Rusije koju optužuje da podržava separatističku pobunu na istoku zemlje.

Mere su uperene na društvenu mrežu Vkontakte (VK), često nazvanu i ruskim Fejsbukom, koja ima više od 15 miliona ukrajinskih korisnika, kao i mrežu Odnoklassniki i portal Mail.ru. Ove tri kompanije kontroliše ruski milijarder Ališer Usmanov.

Sankcije su takođe pogodile grupu Jandeks (Yandex), koja se kotira na berzi u Njujorku, i koja je vrlo popularan internet pretraživač i ima brojne druge servise kao sakupljanje novinskih članaka i kartografiju.

XS
SM
MD
LG