Dostupni linkovi

Kosovo: Optužnica za ratne zločine protiv Zorana Vukotića


Kosovo - Prishtina view, Pristina generic, illustration, September 28, 2013.
Kosovo - Prishtina view, Pristina generic, illustration, September 28, 2013.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv bivšeg rezerviste policije u Vučitrnu, Zorana Vukotića, za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Prema optužnici, Vukotić je tokom oružanog sukoba na Kosovu, 5. maja 1999., u Vučitrnu i u saučesništvu, istukao i opljačkao osobe albanske nacionalnosti, a potom i ubio četvoro albanskih civila: Envera Rustolija, Hmadi Fazljiua, Avdula Fazljiua i Fahredina Fazljiua.

Takođe je navodi da je neljudski postupao prema još 17 osoba, ugrožavajući im telesni integritet, zdravlje, fizičko i psihičko stanje. Opljačkao je još osmoro ljudi.

Podsetimo, međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo je aprila podneo optužnicu Osnovnom sudu u Mitrovici protiv okrivljenog Z.V.

Neka od dela optuženi je navodno počinio u Pritvornom centru Smrekovnica kod Mitrovice.

On je optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, predviđene i kažnjive na osnovu Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), i trenutno kažnjivo na osnovu Krivičnog zakonika Kosova (KZK), u suprotnosti sa svim propisima međunarodnog prava primenljivog u vreme unutrašnjeg oružanog sukoba na Kosovu.

Međunarodni tužilac je optužnicu podneo nakon izručenja okrivljenog iz Crne Gore.

XS
SM
MD
LG