Dostupni linkovi

Porošenko dekretom ograničio i zabranio pristup ruskim web sajtovima


Petro Porošenko predsjednik Ukrajine
Petro Porošenko predsjednik Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko uveo je sankcije za nekoliko vodećih ruskih socijalnih mreža i internet pretraživača naređujući organičenje pristupa tim sajtovima ili potpunu blokadu na cijeloj teritoriji Ukrajine.

Internet kompanije navedene u Porošnekovom dekretu objavljenom 16. maja ukjučujući VKontakte, Odnoklassniki, Yandex,i Mail.ru Group.

Kako se navodi "ograničenje ili ukidanje" pristupa tim sajtovima, zabranjuje ukrajinskim web provjaderima linkovanje na te sajtove na period od tri godine.

Ovaj dekret se nadovezuje na listu uglavnom ruskih kompanija i subjekata koje su meta sankcija, a koje Kijev optužuje da su povezani sa ruskom agresijom protiv Ukrajine, ankesijom Krima 2014., i sukobima na istoku zemlje u kojima je poginulo više od 9000 ljudi od aprila 2014.

Rusija je kritikovala dekret i poručila da će korisnici u Ukrajini naći načine da zaobiđu restrikcije.

Drugi entiteti koji se pominju u Porošenkovom dekretu su Internet bezbjednosne kompanije, Kaspersky Lab i DrWeb kao i ruske medijske kompanije RBK, Nacional Mediagroup, TNT i Ren-TV.

Ukrajina je uvela sankcije za ukupno 486 organizacija i kompanija kao i 1. 288 pojedinaca iz Rusije, Krima i dijelova Ukrajine koje kontrolišu separtističke snage u Donjetsku u Luganjsku na istoku.

Dekret je potpisan 15. maja a stupa na snagu nakon objavljivanja 16. maja. Par sati kasnije navedeni web sajtovi i dalje su dostupni i u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima.

Govoreći pod uslovom anonimnosti jedan ukrajinski zvaničnik je za RSE rekao da će biti veoma teško primijeniti ove mjere zbog toga što postoje načini za zaobilaženje restrikcija.

Zamjenik ruskog ministra za komunikacije Aleksij Volin rekao je novinarima u Moskvi da ovaj potez diskredituje ukrajinsko vođstvo a da će korisnici ruskih web sajtova naći način kako da zaobiđu uvedene mjere.

XS
SM
MD
LG