Dostupni linkovi

Akcija mladih: Prikupljanje potpisa za osnivanje REKOM


U regionu je počela akcija mladih za prikupljanje potpisa kao znak podrške zahtevu da se osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina, uvrsti u dnevni red julskog samita u Trstu premijera zemalja regiona i nekoliko evropskih država.

Nataša Kandić iz Inicijative za REKOM rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da je cilj da se prikupi 50.000 potpisa kako bi se učesnicima samita u Trstu pokazalo da postoji interes građana da se popišu sve žrtve rata, mesta i okolnosti njihovog stradanja, kao i mesta zatočeništva na teritoriji bivše Jugoslavije.

Očekuje se od premijera Zapadnog Balkana i predstavnika Evropske unije da potpišu politički sporazum kojim se obavezuju da će osnovati REKOM, kaže koordinatorka REKOM-a Nataša Kandić.

Organizacije mladih u regionu su počele pre četiri dana da prikupljaju potpise u gradovima u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji kaže da je najbolji odziv za sada u Sajakevu i Prištini.

Peticiju za osnivanje REKOM-a moguće je potpisati i onlajn, na www.recom.link.

U okviru Inicijative za REKOM do sada su popisane 23.000 žrtava svih ratova na teritoriji bivše Jugoslavije u 90-im godinama, Haški tribunal je utvrdio okolnosti u kojima je život izgubilo 18.000 ljudi. Ali to je samo deo od 130.000 žrtava u vezi sa ratovima, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji u Medija centru u Beogradu.

XS
SM
MD
LG