Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hillary Clinton formirala novi politički pokret


Hillary Clinton

Hillary Clinton u ponedjeljak je formirala novi politički pokret Zajednički naprijed koji ima za cilj pomagati grupama koje potiču ljude da se angažiraju u politici i koji se protive Trumpovoj administraciji.

Objava označava njen povratak u političku arenu nakon izbornog poraza od republikanca Donalda Trumpa u novembru.

"Proteklih nekoliko mjeseci sam razmišljala, provodila vrijeme s porodicom i šetala šumom", navodi bivša demokratska predsjednička kandidatkinja Clinton u nizu tweetova u kojima je objavila vijest.

"Više nego ikada, sada vjerujem da je građanski angažman od vitalnog značaja za našu demokratiju. Inspiriraju me svi koji se pokušavaju organizirati i predvoditi", piše ona.

"Ova godina nije bila onakva kakvu sam predvidjela, ali znam zašto se još borim: za uljudniju, srčaniju, inkluzivniju Ameriku. Naprijed!", nastavlja Clinton.

Konkretno je navela pet grupa koje će njen pokret pokret podržati, među kojima je i "Nedjeljivi" čiji je deklarirani cilj "oduprijeti se Trumpu", organizacija za rasnu jednakost "Boja promjene" i vodeći demokratski program za obuku žena "Amerika koja niče".

Kako navodi Huffington Post, Zajednički naprijed je organiziran kao dobrotvorna neprofitna organizacija na osnovu američkih pravila o osnivanju takvih grupa.

To znači da može prikupljati novčana sredstva od bilo kojeg izvora a da ne objavi ime svojih donatora, navode američke novine, prenosi dpa.

XS
SM
MD
LG