Dostupni linkovi

Vanredna vijest

HRW: Kina priprema šire sakupljanje DNK podataka u muslimanskoj oblasti


Sistem za genetičko testiranje, arhivska fotografija

Organizacija za odbranu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) saopštila je danas da se Kina, po svemu sudeći, priprema za masovno sakupljanje DNK podataka stanovnika iz oblasti sa većinskim muslimanskim stanovništvom, bez potrebnog nadzora, transparentnosti ili zaštite privatnosti.

HRW je naveo da je policija u zapadnoj kineskoj provinciji Sinđang tražila opremu vrijednu više od 11,5 miliona dolara da bi analizirala uzorke DNK.

Maja Vang, istaživačica HRW-a rekla je da se ovim otvaraju vrata za masovno sakupljanje informacija o ljudima koji nisu povezani ni sa kakvim kriminalnim istragama.

Sinđang je posljednjih godina pogođen talasom napada za koji se krive muslimanski separatisti iz etničke grupe Ujgura u toj oblasti.

U okviru šire sigurnosne akcije kineske vlasti su, prema nekim izvještajima, tražile od stanovnika Sinđanga da podnesu uzorke DNK, otiske prstiju i snimke glasa da bi dobili pasoše ili putovali u inostranstvo.

To sakupljanje podataka vrši se bez nadzora, transparentnosti ili zaštite privatnosti, naveo je HRW.

U mnogim dijelovima zemlje policija primorava obične pojedince, koji nisu osuđeni niti osumnjičeni za neki kriminalni akt da daju krv i DNK uzorke.

Uzorci se takođe sakupljaju od ranjivih grupa koje su već pod povećanim državnim nadzorom, uključujući migrantske radnike, disidente, i manjinske muslimanske Ujgure.

Pojedinci nemaju mnogo mogućnosti da odbiju sakupljanje takvih ličnih podataka, navodi ova organizacija.

XS
SM
MD
LG