Dostupni linkovi

Brammertz: Osigurati odštete žrtvama ratnih zločina


Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala
Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz boravi u dvodnevnoj posjeti BiH u sklopu priprema za svoj redovni polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

Tužilac se sastao sa v.d. glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, ali i sa predstavnicima udruženja žrtava kako bi razgovarali o ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini.

Za N1 je rekao kako njegov ured ima dobru saradnju sa Tužilaštvom Suda BiH, ali i kako postoje izazovi kada je u pitanju regionalna saradnja zemalja biviše Jugoslavije.

"Ja sam bio ovdje da bih izvjestio kakvo je stanje stvari u predmetima Mladić i Prlić. Istakao sam da će postojati mehanizam koji će biti tu da osigura podršku iz Haaga o nacionalnim pitanjima nakon zatvaranja suda", kazao je za N1.

Za N1 je otkrio i šta će se sve naći u njegovom izvještaju.

"Ima problema u vezi sa određenim nacionalnim strategijama. Ima stvari kojima se mora pozabaviti. Hiljade ljudi se još uvijek vodi kao nestali. O tome smo razgovarali, i rekli smo da je to važno pitanje koje treba ostati visoko na listi prioritete međunarodne zajednice. Ja sam razočaran što ne postoji sistem reparacije žrtava ratnih zločina. Sva ta pitanja će se naći u mom izvještaju".

Za kraj je kazao da nije zadovoljan regionalnom saradnjom.

"Vidjeli smo nazadovanje. Postoje određeni predmeti gdje saradnja nije zadovoljavajuća", izjavio je Brammertz za N1.

XS
SM
MD
LG