Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Azinović: Od 2016. nema novih odlazaka iz BiH u Siriju


Profesor Vlado Azinović

Dok je tokom 2014. ili 2015. godine zabilježeno oko 2 hiljade ljudi koji su mjesečno ulazili u Siriju kako bi tamo ratovali , taj trend gotovo je zaustavljen, te ih sada iz cijelog svijeta uđe oko 50.

Od 2016. godine nema novih odlazaka bh državljana, kaže profesor Vlado Azinović, koji je na temu „Zov rata u Siriji“ održao predavanje na Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

„ Domaće agencije procjenjuju da se do sada iz Sirije i Iraka vratilo je oko 50 osoba. Procesuirane su 22, po raznim osnovama. Neke ne samo za odlaske na ratišta, već i za podstrekavanje. Također, jedan dio ih nije mogao biti procesuiran jer su se vratili prije nego što su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona.“

Azinović je naveo i kako su agencije za provođenje zakona i tužilaštva pokazali kako su dobro uradili svoj posao, a pored toga otežan je i pristup sirijskoj granici, te je loša i logistička potpira Islamskoj državi Iraka i Levanta.

I dok je represija neophodne u slučajevima kada se radi o odlascima ili podrstrekivanju ključno je raditi na osviješćivanju mladih, jer smatra Azinović Islamska država Iraka i Levanta će jednom nestati, ali ne i ono što je posijala, a čemu su podložni naročito mladi, nezadovoljni i marginalizirani.

XS
SM
MD
LG