Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: Jednog dana održaće se referendum o samostalnosti RS


Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpke Milorad Dodik izjavio je da je potpuno uveren da će se jednog dana održati referendum o samostalnosti Republike Srpske, jer je Bosna i Hercegovina "hirbid koji ne funkcioniše". Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da mu nije bitno da li će tada na čelu RS biti on ili neko drugi, dodavši da će se referendum održati kada za to budu stvoreni uslovi.

Dodik je rekao da nijedan projekat u poslednjih 20 godina, koji je realizovan u BiH, nije bio u interesu RS, dodavši da je RS sve vreme opstrisana i da su joj otimane nadležnosti. I pored toga, ocenio je on, RS jedina u BiH funkcioniše. Prema njegovim rečima, BiH u životu održavaju stranci.

"Da se odmakne američka ambasadorka Morin Kormak i još nekoliko ambasadora, Britanac i drugi, BiH uopše ne bi postojala. Pa oni više rade za BiH, nego što predstavljaju svoje zemlje", ocenio je Dodik

Komentarišući zahteve opozicije za smenu Vlade RS, on je ocenio da ta inicijativa neće proći u Narodnoj skupštini RS, jer opozicioni blo nema većinu. "Opozicija će proći kao bos po trnju", kazao je on, optuživši Savez za promene za neuspehe vlasti na državnom nivou.

Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata SNSD, Dodikove partije, je prošle godine doneo Deklaraciju o samostalnoj i slobodnoj RS, kojom je najavljeno raspisivanje referenduma o samostalnosti RS 2018. godine. Usvajanje ove deklaracije bio je jedan od razloga da se Dodik nađe na "crnoj listi" Sjedinjenih Država.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG