Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Reakcije na probu Pjongjanga: Pretnja miru


Ilustrativna fotografija

"Najnovija raketna proba Severne Koreje je pretnja međunarodnom miru i bezbednosti", reakcija je Evropske unije nakon što je na zapadu te zemlje u nedelju ispaljen projektil.

"Ova i prethodne raketne probe dodatno pogoršavaju tenzije u regionu u vreme kada bi one trebalo da se smanjuju", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni najavio je da će se na samitu G7, koji će se održati krajem meseca u Italiji, raspravljati o tome "kako se nositi" sa raketnim probama Severne Koreje.

Đentiloni je preporučio "čvrst odgovor" koji bi pre svega trebalo da bude ekonomske prirode i pozvao na diplomatski napor, pri čemu bi Italija mogla da igra važnu ulogu, jer predsedava Odborom za sankcije pri UN, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, najnovija raketna proba ne sme da se shvati kao "lokalna bizarnost i neobičnost", već kao ozbiljan problem za opštu stabilnost i bezbednost.

"Ubeđen sam da predstojeći samit može doprineti rešavanju tog problema", rekao je Đentiloni.

Raketnu probu Severne Koreje osudila je i Francuska, koja je upozorila da je ta azijska zemlja ozbiljna pretnja opštoj sigurnosti, kao i da bi odmah trebalo da se povinuje međunarodnim obavezama, prenosi Rojters.

"Francuska je pozvala Severnu Koreju da se ponaša u skladu sa međunarodnim obavezama i odustane od svog nuklearnog i balističkog programa na kompletan, uverljiv i nepovratan način", navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping zabrinuti su povodom rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu nakon što je Severna Koreja rano jutros izvela najnoviju raketnu probu, rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je protivljenje raketnim probama severne Koreje i pozvalo sve strane da se uzdrže.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je situacija na Korejskom poluostrvu "složena i osetljiva", kao i da sve strane ne bi trebalo da čine ništa što bi povećalo tenzije u regionu, prenosi AP.

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida izjavio je da se sa južnokorejskim kolegom složio da je dijalog važan za rešavanje problema, kao i da Kina ima važnu ulogu u rešavanju tog problema.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica bi kao prioritetni napor trebalo da odredi sprovođenje postojećih rezolucija SB UN koje bi stroiže trebalo da brane raketne i nuklearne probe.

Severna Koreja je u nedelju ujutru ispalila neidentifikovani projektil iz regiona u blizini svoje zapadne obale, a za sada nije jasno o kakvoj vrsti projektila se radi, naveo je zvaničnik južnokorejske vojske, prenosi Rojters.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG