Dostupni linkovi

Desetine hiljada sajber napada prijavljeno širom sveta


Ilustrativna fotografija

Više od 75.000 meta sajber-napada u desetinama zemalja prijavljeno je od od petka do sada, objavila je u subotu francuska policija u vanrednom biltenu.

"To je provizorna evidencija broja zaraženih računara, a najverovatnije će rasti narednih dana", rekla je za AFP Valeri Maldonado, pomoćnica šefa pod-direkcije za borbu protiv sajber-kriminala.

Masivni sajber-napad koji je počeo u petak uveče, "neviđenog je nivoa" - kaže policijska služba EU Europol, i udario je u više desetina zemalja. Modus operandi je zasnovan na plaćanju "otkupine" pošto maliciozni softver ubačen u kompjuter kroz imejl ili na drugi način, "zaključa fajle" korisnika koga to primora da plati zatraženu sumu novca - u proseku između 300 i 600 dolara, i to u virtuelnoj valuti - "bitkoinima", i potom ponovo može da koristi svoj kompjuter.

Policija je kao "posebno opasno" opisala agresivno širenje tog zlonamernog programa.

"Kada se zarazi prva mašina, program se širi na celu mrežu na koju je ona povezana, tako parališući sve računare i šifrujući datoteke koje time postaju nedostupne", saopštila je policija.

"Čini se da su podjednako zaraženi kompjuteri i pojedinaca i kompanija, a da je mehanizam isti", objavila je francuska policija u svom biltenu, objavljenom na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG