Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bolnice u Velikoj Britaniji bile su danas žrtve sajber napada izvedenog ubacivanjem virusa koji blokira pristup datotekama i ne dozvoljava njihovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup, ali nema podataka da je pristupljeno podacima pacijenata. Bolnice su bile primorane da preusmeravaju pozive upućene Hitnoj pomoći, prenosi Asošijeted pres.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) saopštila je da je sajber napad izveden ubacivanjem virusa tipa "ransomware", što je dovelo do otkazivanja prethodno zakazanih pregleda u bolnicama širom zemlje.

Kako je navedeno, 16 organizacija Nacionalne zdravstvene službe prijavilo je sajber napad.

Bolnice u Londonu, na severozapadu Engleske i u drugim delovima zemlje prijavile su probleme sa kompjuterskim sistemima.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama prikazani su ekrani kompjutera Nacionalne zdravstvene službe na kojima je zahtev za uplatu bitkoina u vrednosti od 300 dolara, uz poruku: "Ups, vaše datoteke su šifrovane".

"Nakon sumnje da je izveden sajber napad, preduzimamo sve moguće mere da zaštitimo naše lokalne sisteme i usluge", piše na tviter nalogu NHS-Merzisajd.

XS
SM
MD
LG