Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tribunal odbio Mladićev zahtev za lečenje u Rusiji


Ratko Mladić

Sudije Haškog tribunala odbile su zahtev generala Ratka Mladića da bude privremeno oslobođen radi lečenja u Rusiji, zato što, uprkos garancijama zvanične Moskve, nisu uverene da bi se Mladić, ako bi bio pušten, vratio u Hag, javlja Beta.

Tribunal je, takođe, odbio tvrdnje Mladićeve odbrane da general nema primereno lečenje u pritvoru u Sheveningenu, kao i da njegovo pogoršano zdravstveno stanje nije spojivo s boravkom u pritvoru.

Mladićevi branioci zatražili su krajem marta od Tribunala da generala privremeno pusti na lečenje u Rusiju, zato što mu se početkom tog meseca u sudskom pritvoru pogoršalo zdravstveno stanje.

Kako je odbrana tada navela u zahtevu, Rusija je prihvatila da se pridržava svih uslova koje bi Tribunal propisao, kao i da Mladića vratu u Hag kada bude pozvan.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske Mladić (75) u pritvoru Tribunala očekuje prvostepenu presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

U danas objavljenoj odluci, raspravno veće predsedavajućeg Alfonsa Orija navelo je da je uzelo u obzir garancije Rusije da bi se pridržavala svih uslova koje bi Tribunal nametnuo za privremeno oslobađanje Mladića i lečenje u Moskvi.

Veće nije uvereno da bi se optuženi vratio u sedište Tribunala, ako bi bio privremeno oslobođen, zato što se nije dobrovoljno predao Tribunalu, nego je umesto toga 16 godina izbegavao hapšenje, piše u odluci haškog suda.

Sudije su navele i da je Mladić do 2011. živeo kao begunac "uprkos ozbiljnim medicinskim" problemima, koji ga "nisu sprečavali da nastavi da živi kao begunac".

Koji su to zdravstveni problemi, redigovano je u verziji odluke za javnost, budući da Tribunal podatke o bolestima optuženih smatra privatnim i poverljivim.

Zbog toga što je Mladić i tokom bekstva bio ozbiljno bolestan, veće je kao "diskreditovan" odbacilo argument odbrane da general, ako bi bio pušten na privremenu slobodu, ne bi, usled narušenog zdravstvenog stanja, mogao da ponovo pobegne.

Osvrćući se na trenutno Mladićevo zdravstveno stanje, za koje je odbrana tvrdila da je znatno pogoršano u pritvoru Tribunala, raspravno veće je, na osnovu izveštaja sudskih lekara i nezavisnih specijalista, zaključilo da je generalovo stanje "stabilno, uz rizike koji su opisani kao odgovarajući njegovom dobu i zdravstvenim incidentima u prošlosti, koji uglavnom potiču iz vremena pre njegovog hapšenja".

Nalaze srpskih i ruskih lekara i specijalista o Mladićevoj bolesti, na koje se pozivala odbrana, sudije su odbacile uz obrazloženje da "oni ili nikada nisu lično pregledali optuženog ili su ga videli samo 2015".

Nasuprot tome, nezavisni specijalisti, koje je angažovao sud, ocenili su, kako piše u odluci, da je Mladićevo lečenje u poslednjih nekoliko godina bilo u skladu s međunarodnim standardima.

U vezi s poslednjim incidentom koji je Mladić doživeo 3. marta 2017, raspravno veće zaključilo je, takođe, da "nema akutnih medicinskih problema" kojima se lekari nisu posvetili.

XS
SM
MD
LG