Dostupni linkovi

Džaferi: Moj izbor početak okončanja krize u Makedoniji


Talat Džaferi

Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi izrazio je danas nadu da će predsednik Makedonije Đorđe Ivanov poveriti mandat za sastav nove vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu ali i dodao da vlada može biti izabrana i bez toga, na predlog parlamentarne većine i da je spreman i na tu varijantu.

U intervjuu agenciji Beta, Džaferi je ocenio da je odlazak VMRO DPMNE u opoziciju realnost i da je njegov izbor za prvog čoveka parlamenta početak okončanja političke krize koja je dostigla vrhunac upadom u parlament 27. aprila.

"Izbor predsednika Sobranja je početna tačka okončanja ove političke krize koja je dostigla vrhunac ulaskom građana u parlament 27. aprila. Mislim da je to vrhunac ozbiljnosti situacije i nadam se da smo se svi osvestili kao nosioci i političkih i državnih funkcija i kao političke stranke koje čine politički život u Makeodniji", rekao je Džaferi u intervju Beti.

Džaferi je rekao da misli da će VMRO DPMNE omogućiti transfer vlasti nakon formiranja vlade nove parlamentanre većine koju čine SDSM i tri albanske stranke - DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Na pitanje veruje li da je VMRO DPMNE spremna da prihvati odlazak u opoziciju, posle višemesečnog protivljenja da nova parlmentarna većina formira vladu, Džaferi je rekao da je to već realnost.

"Da li su spremni ili ne to je stvar njihove odluke. Realnost je je ta – nemaju i ne mogu naparaviti većinu i u tom smislu njihova pozicija je, hteli-nehteli, pozicija opozicije", rekao je Džaferi.

Na pitanje kada će zakazati sednicu Sobranja na kojoj će biti izabrana nova vlada, Džaferi je rekao da mora formalno-pravno da sačeka da prođe rok koji predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ima da dodeli mandat kandidatu parlamentarne većine Zoranu Zaevu, što je 19. maja.

Potom, kako je naveo, mora da sačeka i rok koji mandatar ima da Sobranju dostavi program i sastav vlade i na kraju da u roku od 15 dana zakaže sednicu Sobranja.

Upitan da li očekuje da će Ivanov ponovo pokušati da izbegne da Zaevu poveri mandat za sastav vlade, Džaferi je rekao da je njegova želja da Ivanov to učini u ustavom propisanih 10 dana, ali da ne isključuje mogućnost da to i ne uradi.

U tom slučaju vlada može biti izabrana na predlog većine poslanika, rekao je i istakao da je spreman i za takvu varijantu.

Prema njegovim rečima, izbor vlade na zahtev parlamentarne većine je potpuno legitiman, jer Ustav i Poslovnik propisuju izričitu nadležnost parlamenta za izbor vlade i nijedna druga institucija ne može to da spreči.

Ipak, kako je istakao, bila bi bolja varijanta, željena varijata, da Ivanov razmisli i da dodeli mandat Zaevu jer bi, u protivnom, napravio presedan i lošu parlamentarnu praksu da svaki idući predsednik države može da postupi možda i gore.

Na pitanje da li očekuje da bi moglo da se ponovi nasilje, u slučaju da parlament izabere vladu i ako Ivanov ne dodeli Zaevu mandat, Džaferi je rekao da misli da su i građani shvatili grešku koju su nparavili nasilnim ulaskom u parlament.

"Verujem da je većina njih i shvatila da su bili dovedeni u zabludu propagandnim delovanjem (VMRO DPMNE) prethodno tokom 60 dana kampanje i protesta i debate koja se odvijala u parlamentu. Mislim da je većina njih shvatila", rekao je predsednik Sobranja Makedonije u intervjuu agenciji Beta.

XS
SM
MD
LG