Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp: Komiju bi bilo bolje da nema snimka našeg razgovora


Džejms Komi i Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je smenjenog direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija da ne prosleđuje informacije medijima.

"Džejmsu Komiju je bolje da se nada da nije bilo 'snimaka' našeg razgovora pre nego što počne da prosleđuje (informacije) medijima!", naveo je Tramp danas na Tviteru.

Komi je smenjen u utorak usred istrage koju je vodio o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore u novembru prošle godine.

Tramp potencira da mu je Komi rekao da nije predmet istrage. On je precizirao da mu je bivši šef FBI to rekao dva puta tokom večere i jednom telefonom.

Tramp je prepričao tokom intervjua za "En-Bi-Si" (NBC) razgovor sa Komijem. "Kazao sam: Ako je moguće, da li bi me obavestio da li sam pod istragom? On je odgovorio: Niste pod istragom".

Njujork tajms (New York Times) preneo je da su Komijeve kolege rekle da je na večeri u januaru, Tramp od njega zahtevao lojalnost. Komi je to, prema tim navodima, odbio i ponudio "poštenje".

Kada ga je Tramp zatim pritisnuo da mu da "poštenu lojalnost", Komi je rekao predsedniku "dobićete to", rekle su kolege, koje su Njujork tajmsu objasnile da su se složile da to ne otkrivaju dok je Komi direktor FBI.

Tramp je odmah negirao te navode.

Tramp je danas počeo dan nizom poruka na Tviteru u kojima demantuje navode da su ljudi iz njegovog predizbornog štaba bili u kontaktu s Moskvom, odbacujući istragu FBI-aja kao "farsu".

"Ponovo, priču da je bilo dosluha između Rusa i Trampovog štaba su izmislile demokrate kao izgovor za poraz na izborima", naveo je Tramp.

On je rekao i da je bivši direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper negirao da je bilo dosluha između njegovog predizbornog štaba i ruskih zvaničnika.

"Kada sam Klaper i svako drugi ko zna o ovom lovu na veštice, kaže da nie bilo uplitanja, kada će se sve ovo okončati?", pita se Tramp.

"Lažni mediji danas rade prekovremeno", dodao je američki predsednik.

Međutim, Komijev naslednik, privremeni direktor FBI Endru Mekejb izjavio je u četvrtak to ostaje "veoma značajna istraga".

Tokom svedočenja u senatskom Komitetu za obaveštajni rad, Mekejb je takođe doveo u pitanje tvrdnju Bele kuće da je Komi izgubio poverenje zaposlenih u FBI.

"Sa sigurnošću mogu reći da je direktor Komi uživao poštovanje velike većine svojih kolega", istakao je Mekejb.

XS
SM
MD
LG